Waarom doen we (geen) vrijwilligerswerk?
Wij zijn benieuwd in hoeverre Nederlanders zich bezig houden met vrijwilligerswerk. Hoeveel van hen zetten zich in als vrijwilliger? Wat zijn redenen om dit wel of niet te doe...
Driekwart van de Nederlanders scheidt afval (bijna) altijd
De meeste gemeenten stimuleren dat inwoners afval scheiden. Waar afval scheiden voor sommigen een gewoonte is, zijn er ook nog veel inwoners die afval scheiden lastig vinden.
Nederlanders volgen massaal de sportzomer, maar zijn kritisch op duurzaamheid en mensenrechten
De sportzomer is in volle gang: het Nederlands elftal heeft het inmiddels naar de halve finale van het EK voetbal geschopt en de Tour de France deelnemers zijn de Italiaans-Fr...
Het vertrouwen in het Europees Parlement is laag, toch gaan we naar de stembus
In de aanloop naar de Europese verkiezingen vroegen we het Citisens-panel naar hun mening over de belangrijkste thema’s en hun reden om (op een bepaalde partij) te stemmen.
Panelleden zijn blij dat er een kabinet is, maar niet altijd dat het dit kabinet is
In de nacht van donderdag 16 mei werden de vier formerende partijen het eens over het hoofdlijnenakkoord. Wij vroegen aan het Citisens-panel naar hun mening over de coalitie e...
Linkse én rechtse stemmers zijn ontevreden over de kabinetsformatie
Na de Tweede Kamerverkiezingen kwam de PVV als grote winnaar uit de bus. De PVV ging met de VVD, NSC en BBB in gesprek over het vormen van een rechts-conservatief kabinet.
Nederlanders negatiever over asielzoekers dan in 2023, maar wel steun voor de spreidingswet
Wij vroegen het Citisens-panel wat ze van de spreidingswet vinden, hoe zij tegenover de opvang van asielzoekers bij hen in de gemeente staan en wat ze hierbij belangrijk vinde...
Zo houden we goede voornemens vol
Aan het begin van een nieuw jaar maken veel mensen goede voornemens. Toch lijkt het volhouden van die goede voornemens soms lastig.
Het belang van de feestdagen en tradities
We zitten inmiddels alweer ruim in januari en zijn eindelijk een beetje bijgekomen van de drukke decemberperiode. Maar hoe zagen de feestdagen er eigenlijk uit voor Nederlande...
Nederlanders niet unaniem voor een vuurwerkverbod
Het zelf afsteken van vuurwerk is al jaren een onderwerp van discussie. Wat vinden Nederlanders van het zelf afsteken van vuurwerk? Wie zou er toezicht moeten houden op een vu...
Een ruime voldoende voor veiligheid, maar verschillen tussen dorpelingen en stedelingen
Sinds eind vorige eeuw zien we een enorme daling in de criminaliteit. Maar voelen Nederlanders zich ook daadwerkelijk veilig in hun buurt?
Een derde van de Nederlanders past hun vakantie aan door inflatie
De scholen zijn weer begonnen en veel Nederlanders zijn weer aan het werk. Hoe brachten Nederlanders hun vakantie door?
Nederlanders blijven kritisch bij nieuwe technologie
Kunstmatige intelligentie is in de afgelopen jaren een steeds grotere rol gaan spelen. In juni 2023 vroegen we aan het Citisenspanel wat zij hiervan vinden.
Wanneer zijn we tevreden met ons leven?
De kwaliteit van je leven heeft met veel zaken te maken, zoals werk, je woonsituatie, vrije tijd en vakantie, maar wat is nu écht belangrijk? We vroegen dit aan ons panel.
Panelleden stemmen voornamelijk uit gewoonte
In maart vonden de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen plaats. Waarom gingen panelleden wel of niet stemmen? Wat bepaalde hun keuze?
Meerderheid Nederlanders wil (meer) maatregelen nemen om energie te besparen
Afgelopen winter was de energierekening voor veel Nederlanders ineens te hoog. Hebben leden van het Citisens-panel hier last van gehad en hebben zij maatregelen kunnen nemen?
Zelf vuurwerk afsteken is niet meer van deze tijd
Tradities zoals het afsteken van vuurwerk tijdens oud en nieuw en paasvuren zijn in opspraak gekomen. Zijn deze tradities nog wel van deze tijd? We vroegen ons panel.
Wat vinden Nederlanders van de oorlog in Oekraïne?
Een jaar na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Is de mening over de oorlog in het afgelopen jaar veranderd?
Wat merken Nederlanders van het personeelstekort?
Bedrijven kampen met een personeelstekort. We vroegen aan onze panelleden hoe zij dit ervaren. Is er op hun werk een tekort aan collega’s?
Meerderheid Nederlanders positief over opvang oorlogsvluchtelingen
Zijn Nederlanders bereid om oorlogsvluchtelingen op te vangen? Waarom zijn ze hier voor of tegen en is deze mening veranderd in het afgelopen jaar?
Jongeren willen graag hulp bij het verduurzamen van hun huis
Hoe denken Nederlanders over duurzaamheid? Welke rol zien zij voor de overheid en hoe duurzaam is hun eigen huis? Dat vroegen wij in december 2022 aan ons panel.
Helft woningzoekenden zoekt minstens een jaar
Welke maatregelen moeten er volgens Nederlanders genomen worden op de woningmarkt? In oktober 2022 vroegen we het aan onze Citisens panelleden.
Aardgasvrij wonen, hoe staat het ervoor?
Woningen aardgasvrij maken lijkt belangrijker dan ooit. Maar hoe denkt de Nederlander hier eigenlijk over?
Provinciale Statenverkiezingen en Waterschapsverkiezingen
Wat zijn de belangrijkste redenen voor Nederlanders om wel of niet te gaan stemmen tijdens de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen in 2023?
Het stikstofprobleem, staat de boer er alleen voor?
Nieuws over stikstof krijgt de laatste maanden veel aandacht. Maar, hoe denken Nederlanders eigenlijk over stikstof? Ruim 14.000 Nederlanders gaven hun mening.
Wat doen Nederlanders in hun vrije tijd?
Nederlanders verschillen van mening, maar ook in wat ze doen. Daarom gaven meer dan 11.000 leden van het Citisenspanel antwoord op de vraag: wat doe jij in je vrije tijd?
De Nederlandse vakantieganger na de coronacrisis
Na twee jaar corona gaan veel Nederlanders deze zomer weer op vakantie. Hoe ziet deze vakantie eruit? In juni 2022 vroegen we dit aan onze Citisens panelleden.
Nederlanders vinden landbouw belangrijk
In mei vroegen we aan leden van het Citisenspanel uit drie regio’s naar hun mening over landbouw, natuur en duurzame energie. Hieronder lees je de belangrijkste resultaten.
Nederlanders willen isoleren, maar hebben niet altijd de mogelijkheid
Wij vroegen aan het Citisenspanel hoe het ervoor staat met de isolatie van hun woning: hebben zij hun woning geïsoleerd?
Vliegen? Er zijn voldoende alternatieven vinden de Nederlanders
Na twee jaar voornamelijk op vakantie in eigen land is het dit jaar weer volop mogelijk om erop uit te trekken. Maar doen we dat weer massaal met het vliegtuig, of zijn we inm...
Nederlanders willen meer betrokken worden bij hun gemeente
Vinden Nederlanders dat zij voldoende kunnen meedenken over de beslissingen die hun gemeente maakt? Hier lees je de belangrijkste resultaten.
Meederheid Nederlanders maakt zich geen zorgen over eigen veiligheid door oorlog in Oekraïne
Op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. In hoeverre blijven Nederlanders op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de oorlog?
Houding tegenover oorlogsvluchtelingen veranderd door situatie in Oekraïne
Citisens vroeg Nederlanders uit het Citisenspanel naar hun mening over de huisvesting van oorlogsvluchtelingen. Zijn deze welkom in de eigen gemeente? En waarom wel of niet?
Hoe denken Nederlanders over vuurwerk?
Nee, het is geen december. Toch is juist dit het moment om samen na te denken over vuurwerken. Daarom vroegen wij het Citisenspanel hoe zij denken over vuurwerk.
Gemeenteraadsverkiezingen 2022: een terugblik
Wat Nederland kiest tijdens de gemeenteraadsverkiezingen is interessant, omdat 58% van de Nederlanders op een andere partij stemt dan ze bij landelijke verkiezingen doen.
Kosten en milieu belangrijkste overwegingen bij aardgasvrij wonen
Ruim twee derde van de Nederlanders vindt het belangrijk dat Nederland klimaatneutraal wordt. Maar of aardgasvrij wonen de oplossing is? Daarover zijn we verdeeld.
Winst door coronavirus? Terugbetalen aan de overheid.
De zorgen over nieuwe coronavarianten groeien, de vaccinatiebereidheid is groot en er wordt wisselend gedacht over de winst die sommigen maken vanwege de coronacrisis.
Wateroverlast & biodiversiteit: belangrijke onderwerpen maar nog niet in actie-modus
Afgelopen voorjaar namen we twee deelaspecten van het thema duurzaamheid onder de loep: biodiversiteit en klimaatadaptatie.
Online participatie tijdens corona goed gewaardeerd
2020 was het jaar waarin gemeenten in Nederland ‘massaal digitaal’ gingen in het bereiken en betrekken van inwoners. Wat vinden inwoners hiervan?
Veiligheid in de buurt toegenomen sinds begin corona
Nederlanders geven - eigenlijk over de hele linie - de veiligheid in hun buurt in 2021 een hoger cijfer dan in 2020.
Coronavirus: weinig zorgen over onszelf, grotere zorgen over de samenleving
Ruim de helft van de Nederlanders maakt zich nog steeds zorgen over het coronavirus. Daarbij kijken zij vooral naar hun omgeving, niet zozeer naar hun eigen situatie.
Pasen vieren we het liefst met familie maar door corona niet altijd mogelijk
Pasen: vrije dagen vieren, een moment van bezinning of een familiefeest? Voor ongeveer 20% van de Nederlanders gaat Pasen over de viering van de wederopstanding van Jezus.
Strategisch stemmen? Nee, we stemmen liever op een partij die bij ons past
Meer dan de helft van de Nederlanders weet al op welke partij zij gaan stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen. 42% twijfelt nog en slechts 2% heeft totaal geen idee.
Kerkgangers missen in coronatijd samen zingen het meest
Uit onderzoek naar kerk en geefbereidheid in coronatijd blijkt dat kerkleden samen zingen het meest missen nu de vieringen slechts beperkt toegankelijk zijn.
Meerderheid van de Nederlanders gaat zich houden aan coronamaatregelen tijdens Kerst
De gevolgen van de coronamaatregelen voor kerst vierend Nederland
Nederlanders hebben verschillende levensdoelen
Wat vindt u belangrijk in het leven? Aan de hand van deze vraag gingen we op zoek naar de drijfveren, normen en waarden van Nederlanders. Én de verschillen natuurlijk.
Groot deel van de Nederlanders voorstander van mondkapjes in publieke ruimtes
Een grote groep Nederlanders is voorstander van mondkapjes in publieke binnenruimtes. Desondanks is het aantal mensen dat vindt dat de overheid goed communiceert afgenomen.
Nederlanders zien voor aardgasvrij wonen nog veel beren op de weg
56% van de Nederlanders vindt het belangrijk dat we van het aardgas afgaan, de wil is er slechts bij 19%. “Er is veel informatie over dat we van het aardgas af moeten, maar ni...
Bijna de helft van de vakantiegangers houdt rekening met klimaat
Onze reislust blijft toenemen. Dat merk je aan groeiende luchthavens, drukkere treinen en wegen en steeds vollere steden en attracties.
Nederlanders hebben minder vertrouwen in banken door toename online dienstverlening
De crisis die vanaf 2008 door Europa trok, had impact op het vertrouwen van Europeanen in de economie en belangrijke spelers hierin, zoals banken.
Vertrouwen Nederlanders in terrorismebestrijding toegenomen
Ten opzichte van 5 maanden geleden hebben Nederlanders meer vertrouwen gekregen in de bestrijding van terrorisme.
Kwart van de Nederlanders voorstander van vuurwerkverbod
Wij vroegen onze panelleden wat zij vinden van een vuurwerkverbod, of zij zelf vuurwerk afsteken en of zij vormen van overlast ervaren.
Zomerstelling | Kwart van de Nederlanders durft anderen niet aan te spreken als ze afval op straat gooien
Met het mooie weer en de vakantieperiode zijn veel mensen buiten en maken ze gebruik van de openbare ruimte. Een picknick in het park, een drankje aan de waterkant, een wandel...
Vuurwerk verbieden | Vooral ouderen zijn voorstander van een vuurwerkverbod
Van alle inwoners van Nederland is inmiddels 60% voorstander van een verbod op het zelf afsteken van vuurwerk. Wel zijn er grote verschillen.
We willen wel duurzamer, maar kunnen het niet alleen
Waarom handelen we duurzaam, of juist niet? En hoe hoog zetten we duurzaamheid op de politieke agenda?
Duurzaamheid en klimaat doorslaggevend bij verkiezingen
Op woensdag 20 maart 2019 werden de verkiezingen voor de Provinciale Staten gehouden. Als we de aandacht in de media èn de verkiezingsprogramma’s mogen geloven, was duurzaamhe...
Geweld zorgt voor afname begrip boerenprotesten
Ruim 64% van de Nederlanders heeft begrip voor de protestacties van de boeren.
Meerderheid van de Nederlanders ervaart geen stress voor kerst
Kerst is en blijft een populaire aangelegenheid. Slechts 10% van de Nederlanders geeft aan geen kerst te vieren.
Twee derde van de Nederlanders vindt Sinterklaasfeest belangrijke Nederlandse traditie
In aanloop naar het heerlijk avondje zagen we de discussie over het omstreden Sinterklaasfeest weer oplaaien.
Nederlanders vooral duurzaam op het gebied van voedsel en waren
Samen met Duurzaam Nieuws onderzoekt Citisens hoe Nederlanders denken over duurzaamheid en hoe ze ermee omgaan.
Autovakantie populair onder Nederlanders
Bijna de helft van de vakantie-vierende Nederlanders pakt deze zomer de auto naar hun vakantiebestemming, blijkt uit onderzoek dat Citisens heeft uitgevoerd.
Afval scheiden: Nederlanders gooien bij twijfel een item bij het restafval
De komende jaren staat er een duidelijke uitdaging te wachten voor Nederlanders: we moeten van 250 kilo restafval per jaar naar 100 kilo.
Nederlanders over corona: zo gaan we de zomervakantie in
Steeds minder mensen hebben er begrip voor als anderen zich niet aan de coronamaatregelen houden.
Nederlanders steeds kritischer over overheidsbeleid corona
Een groeiende groep Nederlanders vindt dat de overheid te weinig maatregelen neemt om een nieuwe uitbraak te voorkomen.
Vier op de tien Nederlanders bereid tot zelfbeheer openbare ruimte
Inwoners dragen steeds vaker bij aan het karakter van hun buurt. Bijvoorbeeld door het onderhouden van een stukje park of het aanleggen van een geveltuintje.
Windmolens in de buurt? Evenveel voor- als tegenstanders.
Wat zou jij ervan vinden wanneer er vijf windmolens in je buurt worden geplaatst? Het is een onderwerp dat de nodige stof doet opwaaien.
Corona op retour: mensen positiever en iets makkelijker
Mensen zijn over het algemeen positiever ingesteld nu het coronavirus merkbaar onder controle lijkt.
Huurders nemen minder snel een groen dak dan kopers
De meerderheid van de Nederlanders kan of wil op dit moment geen groen dak op de eigen woning aanleggen.
Versoepeling zorgt voor lucht, maar minder mensen positief
De routekaart van het kabinet lijkt door de meerderheid van de mensen positief te worden ontvangen. Het positieve sentiment over de overheid neemt af.
‘Gemeenten, wees niet alleen bezig met corona en betrek mij digitaal’
Moet een gemeente zich focussen op corona of moeten andere zaken ook ‘gewoon’ doorgaan? Dat laatste, zegt 80% van de Nederlanders.
Naleven coronamaatregelen: vanaf nu spant het erom
Het maximum haalbare in het naleven van de maatregelen tegen het coronavirus lijkt te zijn bereikt.
Woningsdag: weinig animo maar wel begrip
In verband met de coronasituatie is Koningsdag dit jaar omgedoopt tot Woningsdag. Een kwart van de Nederlanders is hiervan op de hoogte en weet wat er georganiseerd gaat worde...
Helft van de christenen ziet geen bijzondere relatie tussen geloof en het coronavirus
Kerkgaande christenen zien het coronavirus als moment van bezinning. Daarnaast geeft 12% aan dat zij dit zien als teken van de eindtijd.
Pasen dit jaar zonder bezoek aan familie en vrienden
Ruim twee derde van de Nederlanders viert dit jaar op een andere manier Pasen dan hij of zij gewend is.
Tevredenheid over de coronamaatregelen, inclusief thuiswerken
Er is nog steeds veel waardering voor hoe de overheid omgaat met de uitbraak van het coronavirus. Het vertrouwen is weliswaar iets gedaald.
Coronavirus brengt meer bezorgdheid en meer betrokkenheid
In een week tijd is het percentage Nederlanders dat zich zorgen maakt over het coronavirus gestegen van 57% naar 71%.
Meer bezorgdheid en minder vertrouwen door coronavirus
Het vertrouwen dat de Nederlandse overheid goed om kan gaan met het coronavirus is afgenomen.
Meerderheid Nederlanders eens met verlaging maximale snelheid
Een meerderheid van de Nederlanders is het eens met de verlaging van de maximale snelheid overdag op snelwegen naar 100 kilometer per uur.
Wisselende bezorgdheid over coronavirus in Nederland
In samenwerking met BNR Nieuwsradio vroegen we de Citisens community of zij het nieuws volgen over de uitbraak van het coronavirus.
Draagvlak vuurwerkverbod sterk gestegen sinds jaarwisseling
Sinds de afgelopen jaarwisseling is het draagvlak voor een algeheel vuurwerkverbod sterk gestegen. Dat bleek uit een onderzoek door Citisens onder circa 7.000 Nederlanders.
Merendeel van de Nederlanders voorstander van opvang oorlogsvluchtelingen
70% van de Nederlanders geeft aan in enige mate voorstander te zijn van de huisvesting van oorlogsvluchtelingen. Het meerendeel vindt dat zij een veilige plek verdienen.