Ruim twee derde van de Nederlanders viert dit jaar op een andere manier Pasen dan hij of zij gewend is. Het coronavirus heeft een grote invloed op het dagelijkse leven in Nederland. Dit komt ook tot uiting in de manier waarop Nederlanders Pasen vieren, blijkt uit panelonderzoek van Citisens.

April 2020

Betekenis Pasen

Jaarlijks onderzoekt Citisens hoe Nederlanders Pasen beleven en wat zij in deze periode doen. Zo ook dit jaar. Een ruime meerderheid van de Nederlanders vindt Pasen in meer of mindere mate belangrijk. Het betekent vooral een tijd van samen zijn met familie en vrienden. Daarnaast betekent Pasen voor Nederlanders het begin van de lente (19%), vrije dagen (17%) en in mindere mate een tijd van bezinning (15%).

Pasen tijdens corona

Door de overheidsmaatregelen ziet Pasen er voor de meeste Nederlanders dit jaar anders uit. 70% van de Nederlanders geeft aan dat zij Pasen op een andere manier beleven dan de afgelopen jaren. Zo gaan de meeste Nederlanders niet meer op bezoek bij familie en/of vrienden (80%). Andere activiteiten, zoals een dagje uit, de kerkdienst of winkelen worden niet langer ondernomen.

Iets extra’s doen

Voor de meerderheid van de Nederlanders is Pasen geen moment om iets extra’s te doen om mensen te steunen: 62% geeft aan niets extra’s te doen. Nederlanders die wel wat extra’s doen, sturen een kaartje naar een verzorgingstehuis, doen vrijwilligerswerk of doneren aan een goed doel. Een groot deel van de Nederlanders geeft aan daarnaast meer aandacht te hebben voor vrienden en familie tijdens Pasen. Dat gaat in deze tijd niet via een fysiek bezoek, maar via (video)bellen of het versturen van een kaartje.

Wijkgerichte aanpak

De maatschappelijke monitor COVID-19 van Citisens biedt inzichten in de samenstelling van type mensen in wijken. Met big data-analyses en doorlopende corona-onderzoeken onder het Citisens-panel is het eenvoudig om een wijkgerichte aanpak te realiseren en om communicatie af te stemmen op de samenstelling van de inwoners van de gemeente. Diverse gemeenten maken inmiddels gebruik van deze tool.

 

***
Over het onderzoek
Dit onderzoek is uitgezet onder het Citisens-panel, bestaande uit ruim 55.000 Nederlanders. De uitkomsten zijn gebaseerd op de antwoorden van 1.683 panelleden die hebben deelgenomen aan het onderzoek op 8 en 9 april 2020. De resultaten zijn gewogen op leeftijd en geslacht en op deze onderdelen representatief voor Nederland.

Volgend resultaat: Woningsdag: weinig animo maar wel begrip Of lees meer over onze methode