Onze reislust blijft toenemen. Dat merk je aan groeiende luchthavens, drukkere treinen en wegen en steeds vollere steden en attracties. We weten best wel dat daar ook een prijskaartje aan hangt als het gaat om ons klimaat. Maar zijn we ook bereid daar rekening mee te houden? Samen met Duurzaamnieuws vroegen we onze panelleden welke rol duurzaamheid speelde bij de keuze voor vakantiebestemming en vervoer er naartoe.

September 2019

Hoe vaak gaan we op vakantie?

Met vakantie gaan is een geliefde bezigheid van Nederlanders: 9 op de tien ondervraagden doet het minstens een keer per jaar. En meer dan 60% gaat zelfs vaker. Van de 9% die aangeeft nooit op vakantie te gaan doet meer dan de helft dat uit geldgebrek, en een kleine 13% vanwege klimaat of duurzaamheid.

Gaan we duurzaam met vakantie?

Natuurlijk vroegen we of mensen bij het kiezen van hun vakantiebestemming ook rekening houden met klimaat of duurzaamheid. Daarop antwoordde 42% van de ondervraagden bevestigend. De favoriete maatregel is niet langer met het vliegtuig op vakantie te gaan (60%). Daarnaast geeft 44% aan dichter bij huis te blijven. Twee keuzes die nogal met elkaar samenhangen. Overigens geeft 23% van de ondervraagden aan wel eens CO2 neutraal te vliegen. De rest doet dat niet (56%) of weet het niet (21%). 

Kamperen (36%), fietsen of wandelen of bewust zoeken naar een duurzame locatie (beide 26%) doen het ook goed. En 16% blijft thuis. Van de 52% ondervraagden die aangeven tijdens de vakantie geen rekening met klimaat of duurzaamheid te houden geeft tweederde aan er niet aan te denken. Voor 11% is het te duur en 4% zegt niet aan duurzaamheid te doen. Ook letten nog lang niet alle duurzame vakantiegangers er op of hun accommodatie een groen keurmerk heeft (25% van alle ondervraagden).

Niet voor het geld

Wat opvalt bij dit onderzoek is dat de kosten geen belangrijke reden lijken om niet duurzaam met vakantie te gaan, of om er op zijn minst bewust rekening mee te houden.

Vakantie heilig?

Als we de uitkomsten van deze peiling vergelijken met de uitkomsten van onze eerdere onderzoeken naar bereidheid voor duurzamer gedrag, dan zien we belangrijke verschillen. Ruim 80% van de ondervraagden gaf aan zich in te willen spannen voor meer duurzaamheid of een beter klimaat. Maar onze vakantie opgeven vinden we lastiger, 42% geeft aan bewuste keuzes te willen maken met oog op bestemming en vervoer.

 

***
Over het onderzoek
De uitkomsten zijn een weergave van de mening van alle 2.152 respondenten die hebben deelgenomen aan het onderzoek. De uitkomsten zijn gewogen op geslacht, leeftijd en sociaal-economisch profiel.


Bron: Duurzaamnieuws.nl (april 2019)