De gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart kende een historisch lage opkomst in een toch al neergaande trend. In veel gemeenten was de opkomst de laagste ooit en dook het percentage mensen dat naar de stembus ging zelfs flink onder de 50%. 

Dat betekent dat minder dan de helft van de inwoners die je op straat tegenkomt niét gaat stemmen. Een duidelijk beeld van een slechte relatie tussen de gemeente en inwoner, zegt onderzoeker Gideon van der Hulst.

Daarom is nu actie nodig

Te beginnen met onderzoek naar de redenen waarom mensen niet gaan stemmen. Daarbij moet de focus liggen op welke buurten het goed doen ten opzichte van anderen en welke niet. Daar leer je het meest. Nu vergelijken we buurten met een hoge opkomst met buurten met een lage opkomst al snel vanuit sociaal economische omstandigheden. Maar er zijn wijken waarvan deze vrijwel identiek zijn, maar de ene buurt het toch stukken beter doet dan de andere. Hoe kan je dat nou verklaren? Wat doet die gemeente daar nou zo goed? Dáár zit de sleutel tot een betere opkomst.  

Sabine van Zuydam en Gideon van der Hulst publiceren het eerste whitepaper een reeks van onderzoeken naar opkomstbevordering. Meer weten? Neem contact op met Gideon van der Hulst via gideon@citisens.nl.

Eerste resultaten

De infographic hiernaast laat de eerste resultaten van het onderzoek zien. 

Download het whitepaper via deze link.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens ( zie privacy ). Je gaat ermee akkoord dat Citisens contact met je kan opnemen.