Klimaatadaptatie, energietransitie, de omgevingsvisie. Opgaven waar participatie gewenst is, omdat ze stuk voor stuk directe invloed hebben op de leefomgeving van inwoners. En met de Omgevingswet wordt participatie zelfs verplicht. Dat gemeenten dus steeds meer van hun inwoners vragen is wel duidelijk. Tegelijkertijd nemen inwoners, bedrijven en organisaties steeds vaker het initiatief om zélf zaken op te pakken en te regelen. Kortom: het samenspel tussen gemeenten en inwoners is volop in beweging. Daarom kiezen gemeenten er in toenemende mate voor om ‘spelregels’ voor participatie op te nemen in beleid, bijvoorbeeld in een participatiekader, -visie of -leidraad.

Maar hoe maak je beleid dat past bij de capaciteit en identiteit van de inwoner én de gemeente? Wat valt daarin eigenlijk te kiezen? Wij vergeleken 30 participatiekaders van gemeenten en zetten de overeenkomsten en verschillen op een rij in de vorm van een whitepaper. Tot slot geven we nog zes concrete tips voor gemeenten die aan de slag willen met het opstellen van een participatievisie of -kader. Benieuwd? Download het whitepaper via het formulier onderaan de pagina.

Webinar participatiekaders - 4 november 11.00 uur

Meld je aan voor het webinar waar de auteurs van het whitepaper hun bevindingen delen en kom alles te weten over hoe je beleid maakt dat past bij de capaciteit en identiteit van de inwoner én de gemeente. Bonus: je kunt al je vragen live stellen! Ben je erbij? Je kunt je inschrijven via de onderstaande button. 


Let op: het whitepaper kan in je spam-filter terechtkomen. E-mail bij problemen naar hallo@citisens.nl.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens ( zie privacy ). Je gaat ermee akkoord dat Citisens contact met je kan opnemen.