Het vergroten van veiligheid in een buurt kan op meerdere manieren aangepakt worden. Een belangrijk deel hiervan is achterhalen waarom inwoners zich (on)veilig voelen. Ervaren zij bijvoorbeeld veel overlast, of vinden zij dat er onvoldoende straatverlichting is? En hebben zij het gevoel dat hun buren voor hen klaar staan?
Participatie bij veiligheid: hoe?
Wij ontwikkelden de Citisensmethode, waarbij we op basis van big data segmenteren in acht betrokkenheidsprofielen. Voor elk van deze acht profielen hebben wij inzicht in hun houding ten opzichte van veiligheid bij hen in de buurt: zowel met betrekking tot de fysieke leefomgeving als hun veiligheidsgevoel. Voor ieder postcodegebied in Nederland weten we welk profiel hier woont en hoe dit profiel tegenover veiligheid in de buurt staat. Deze big data kunnen we vervolgens gericht aanvullen met lokale data door middel van een online inwonersconsultatie, flitspeiling of inwonerpanel. Met onze campagneaanpak zijn wij bovendien vaak in staat twee derde van de volwassen inwoners van een gemeente te bereiken. We stemmen de kanalen en middelen namelijk óók af op de meest voorkomende betrokkenheidsprofielen.
Wat levert dat op?
- Een inwonersconsultatie over het onderwerp veiligheid geeft inzicht in de uitdagingen op het gebied van veiligheid voor een specifieke gemeente, wijk of buurt. Daarnaast kan in kaart worden gebracht hoe inwoners staan tegenover het huidige beleid op het gebied van veiligheid en wat er beter kan.
- Het uitzetten van een onderzoek over veiligheid is communiceren over dit onderwerp: je maakt inwoners duidelijk met veiligheid aan de slag te willen én dat je benieuwd bent naar hun ervaring.
- Een basis voor structurele betrokkenheid. Aan het eind van het onderzoek geven we inwoners de mogelijkheid aan te geven vaker mee te willen denken. Dit levert direct deelnemers voor een volgend participatiemoment op.
Citisens biedt een breed scala aan tools én het enthousiasme van een multidisciplinair team om in te zetten bij jouw participatietraject rondom veiligheid. Waar kunnen we jou mee helpen?