Het is geen geheim dat de lokale democratie in de afgelopen jaren meer onder druk is komen te staan. Er zijn groeiende zorgen over de opkomst bij verkiezingen en het betrekken van inwoners bij lokale politiek is een uitdaging. Aan de andere kant zien we meer bereidheid om via lokale organisaties en actiegroepen druk uit te oefenen op besluitvorming. 

Nieuwe vormen van democratie

Citisens biedt verschillende tools om gemeenten te helpen om voor hun inwoners een krachtige lokale overheid te zijn. Tools die het draagvlak voor gemeentelijke thema’s vergroten en inwoners op een positieve manier betrekken bij maatschappelijke onderwerpen. 

Deze tools zijn heel concreet in te zetten op twee markante momenten:

1. MijnStem: dé stemhulp voor uw gemeenteraadsverkiezingen

Bij steeds meer kiezers begint de oriëntatie op de verkiezingen online. Uit recent onderzoek door Citisens onder ruim 4.000 Nederlanders (maart 2021) blijkt dat de stemhulp met stip op nummer 1 staat als middel om zich voor te bereiden op komende verkiezingen. Bovendien trekt het significant meer kiezers naar de stembus. De stemhulp vormt dus een onmisbaar campagnemiddel bij verkiezingen met bewezen effectiviteit. Het is dan ook niet de vraag óf je een stemhulp moet inzetten, maar wélke.

De stemhulp MijnStem heeft het grootste bereik en biedt ruimte voor genuanceerde stellingen met meer precieze resultaten. In 2018 werd deze stemhulp in 60 gemeenten ingezet en geraadpleegd door 2,2 miljoen Nederlanders zónder vertraging. MijnStem bleek in de afgelopen vier jaar namelijk als enige bestand tegen hackers en grote aantallen bezoekers. En belangrijker nog: MijnStem is de enige aanbieder die niet alleen de mening van de politiek meeneemt, maar juist inwoners als uitgangspunt neemt. Zo halen we onder meer op wat volgens inwoners de belangrijkste verkiezingsthema’s zijn. 

Benieuwd wat MijnStem voor uw gemeente kan betekenen in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 2022? Neem contact op voor het ontvangen van de brochure of een offerte op maat. 

2. MijnBurgemeester: inwoners en de zoektocht naar hun nieuwe burgemeester

Hoe ziet uw ideale burgemeester eruit? Een positief onderwerp om over in gesprek te gaan met inwoners. Via de tool MijnBurgemeester kunnen alle inwoners die dat willen, een antwoord geven op deze vraag. Met de antwoorden maken we een vertaling naar het gewenste type burgemeester, zodat de vertrouwenscommissie hier eenvoudig mee aan de slag kan. 

Daarbij kiezen we heel bewust voor tweerichtingsverkeer: ook de inwoner krijgt te zien welk type burgemeester past bij zijn of haar antwoorden. Liever een Efficiënte Probleemoplosser of toch een Trouwe Beschermer? Zo is de tool niet alleen van nut voor de vertrouwenscommissie, maar draagt deze ook bij aan betrokkenheid van inwoners. De MijnBurgemeester-tool is al door meer dan 40 gemeenten gebruikt en getest in de praktijk. 

Meer informatie: https://www.citisens.nl/tools/mijnburgemeester/