Traditionele participatiemiddelen zijn vaak tijdrovend en vragen verstand van zaken. Dat zijn drempels die maken dat vaak slechts een select groepje participeert.

 

 

Inwoners laagdrempelig en duurzaam betrekken

Een inwonersconsultatie zet in op laagdrempelige participatie. Immers: het kost weinig tijd, mensen hoeven niet ergens speciaal naar toe, er is geen inlogcode of account voor nodig en iedereen kan meedoen, zelfs met weinig tot geen voorkennis. 

En dat werkt! In onze projecten zien we dat het met een inwonersconsultatie lukt het om een meer diverse groep mensen te bereiken en om een grotere diversiteit aan standpunten en argumenten op te halen dan met andere participatievormen. Dat maakt een inwonersconsultatie een zeer geschikte tool om een participatietraject te starten of een lopend traject verder te verdiepen.

Kenmerken van onze aanpak

De afgelopen jaren is Citisens uitgegroeid tot marktleider op het gebied van open link consultaties. Alleen al in 2022 voerde Citisens meer dan 70 consultaties uit, onder meer naar de huisvesting van vluchtelingen, de energietransitie en de ideale nieuwe burgemeester. Uniek is dat Citisens een geheel eigen methode heeft ontwikkeld voor het doen van open link onderzoek. Daarbij combineren we vijf belangrijke zaken:

  • Voor inwoners een prettige en laagdrempelige manier om mee te denken. 
  • Hoge respons én aandacht voor het onderwerp door een slimme campagne afgestemd op uw inwoners. 
  • Waardevolle onderzoeksresultaten door een stevige check op dubbele invullers en representativiteit. 
  • We vragen alleen naar zaken waar betrokkenen daadwerkelijk invloed op hebben. Dat betekent dat we investeren in het opstellen van een goede vragenlijst die geen verkeerde verwachtingen schept en aansluit bij de lokale situatie. 
  • Onze onderzoeken dragen bij aan een infrastructuur voor toekomstige interactie. Wij werken met flexibele eindschermen waardoor het mogelijk wordt om inwoners gepersonaliseerde terugkoppeling te geven of om in de toekomst vaker mee te denken. 

Speciale vorm: de flitspeiling

Naast een volledige inwonersconsultatie bieden wij ook de mogelijkheid voor een flitspeiling. Dit is een korter onderzoek van maximaal 10 vragen die slechts wordt uitgezet via een online campagne. Het voordeel hiervan is de kortere doorlooptijd en de lagere kosten. 

 

Meer over inwonersconsultaties

kennis of cases

Producten inwonersconsultaties

Uitgelichte cases