Traditionele participatiemiddelen zijn vaak tijdrovend en vragen verstand van zaken. Dat zijn drempels die maken dat vaak slechts een select groepje participeert.
Inwoners laagdrempelig en duurzaam betrekken
Een inwonersconsultatie zet in op laagdrempelige participatie. Immers: het kost weinig tijd, mensen hoeven niet ergens speciaal naar toe, er is geen inlogcode of account voor nodig en iedereen kan meedoen, zelfs met weinig tot geen voorkennis.
En dat werkt! In onze projecten zien we dat het met een inwonersconsultatie lukt het om een meer diverse groep mensen te bereiken en om een grotere diversiteit aan standpunten en argumenten op te halen dan met andere participatievormen. Dat maakt een inwonersconsultatie een zeer geschikte tool om een participatietraject te starten of een lopend traject verder te verdiepen.
Kenmerken van onze aanpak
De afgelopen jaren is Citisens uitgegroeid tot marktleider op het gebied van open link consultaties. Alleen al in 2022 voerde Citisens meer dan 70 consultaties uit, onder meer naar de huisvesting van vluchtelingen, de energietransitie en de ideale nieuwe burgemeester. Uniek is dat Citisens een geheel eigen methode heeft ontwikkeld voor het doen van open link onderzoek. Daarbij combineren we vijf belangrijke zaken:
- Voor inwoners een prettige en laagdrempelige manier om mee te denken.
- Hoge respons én aandacht voor het onderwerp door een slimme campagne afgestemd op uw inwoners.
- Waardevolle onderzoeksresultaten door een stevige check op dubbele invullers en representativiteit.
- We vragen alleen naar zaken waar betrokkenen daadwerkelijk invloed op hebben. Dat betekent dat we investeren in het opstellen van een goede vragenlijst die geen verkeerde verwachtingen schept en aansluit bij de lokale situatie.
- Onze onderzoeken dragen bij aan een infrastructuur voor toekomstige interactie. Wij werken met flexibele eindschermen waardoor het mogelijk wordt om inwoners gepersonaliseerde terugkoppeling te geven of om in de toekomst vaker mee te denken.
Speciale vorm: de flitspeiling
Naast een volledige inwonersconsultatie bieden wij ook de mogelijkheid voor een flitspeiling. Dit is een korter onderzoek van maximaal 10 vragen die slechts wordt uitgezet via een online campagne. Het voordeel hiervan is de kortere doorlooptijd en de lagere kosten.
Producten inwonersconsultaties
Uitgelichte cases

Waarom stemmen Rotterdammers niet?
Deze vraag stelde de gemeenteraad van Rotterdam zichzelf tijdens het debat na de gemeenteraadsverkiezingen 2022. Om meer duidelijkheid te krijgen, liet de gemeenteraad een ond...

Hoe krijgen we Arnhemmers weer naar de stembus?
Op 12 januari 2023 kopte de Gelderlander ‘Hoe Arnhem in het duister tast naar een oplossing voor de dramatisch lage verkiezingsopkomst’. Een perfect startpunt een onderzoek va...

Tien gemeenten verduurzamen door restwarmte
Gasunie wil WarmtelinQ aanleggen, een ondergrondse leiding die restwarmte uit de Rotterdamse haven transporteert naar omliggende gemeenten, om zo duurzaam woningen en bedrijve...

Inwoners Lochem denken mee over windturbines en zonneparken
Windturbines en zonneparken: twee onderwerpen die het nodige stof doen opwaaien. Maar ook van cruciaal belang om de klimaatdoelen te halen.

Borger-Odoorn: met concrete scenario's naar een concreet participatieplan
Een nieuwe supermarkt in jouw buurt: wil je hierover meedenken of word je liever geïnformeerd? Met concrete scenario's naar een concreet participatieplan voor Borger-Odoorn.

Online Koerswijzer: stemhulp voor Omgevingsvisie Arnhem
In opdracht van gemeente Arnhem ontwikkelden wij een online Koerswijzer voor haar Omgevingsvisie 2040: een 'kieswijzer' met scenario's in plaats van partijen.

Inwoners over het bestuurlijk stelsel gemeente Amsterdam
Amsterdam neemt haar bestuurlijk stelsel onder de loep. Vertrekpunt? De Amsterdammer!

Consultatie duurzaamheid Nieuwegein
Waardevolle resultaten door een gemeentebrede inwonersconsultatie

Je eigen woning en buurt verduurzamen: nu en in de toekomst
Met het Klimaatakkoord in het achterhoofd is heel Nederland bezig met het maken van verduurzamingsslag. Zo ook de gemeente Nieuwegein.

Van pand naar pareltje
Pandeigenaar Sleeping Beauties zocht de beste bestemming voor het hoekpand op de Vondellaan en Croeselaan (in de volksmond beter bekend als het ‘Scheer & Foppen-pand’). En wij...

Parkeerbeleid in Diemen
Bereikbaarheid en parkeergelegenheid hebben grote invloed op de leefomgeving van inwoners maar ook op bezoekers van een gemeente.

Lokale campagne voor maximaal bereik
Bij sommige onderwerpen wil je dat iedereen kan deelnemen aan het onderzoek, en dus niet alleen mensen die toch wel betrokken zijn. Maar hoe bereik je ‘iedereen’?

Knowledge Mile: van grijze naar groene stadsstraat in Amsterdam
De Knowledge Mile is het innovatiedistrict van Amsterdam. Een van de ambities is het Knowledge Mile Park, Citisens schreef de participatieaanpak voor dit mooie initiatief.

Goed beslagen ten ijs in het gesprek over vuurwerk
Als gemeente mag je zelf de regels rondom het afsteken van vuurwerk bepalen. Maar, hoe kom je tot een besluit met draagvlak rond een explosief thema als vuurwerk?

Minder restafval met een onderzoek als startpunt voor communicatie
Nederlanders gooien te veel weg. De hoeveelheid afval is voor veel gemeenten een groot probleem.

Draagvlak voor zonneparken
Schone energiebronnen als zon en wind worden steeds meer benut. Daardoor worden energievoorzieningen ook steeds meer zichtbaar. Hoe regel je participatie rondom dit thema?