Er zijn verschillende soorten vrijwilligerswerk: denk bijvoorbeeld aan helpen op een sportclub, afval prikken in de buurt of het zijn van taalmaatje. Vrijwilligerswerk is werk waar je geen salaris voor krijgt, dat niet verplicht is en dat je doet voor anderen of voor de samenleving. Wij zijn benieuwd in hoeverre Nederlanders zich bezig houden met vrijwilligerswerk. Hoeveel van hen zetten zich in als vrijwilliger? Wat zijn redenen om dit wel te doen, of juist niet? En wat vinden zij belangrijk bij het zoeken van vrijwilligerswerk? Dit en meer vroegen we aan het Citisens-panel.
Veel Nederlanders doen vrijwilligerswerk
De meerderheid van de invullers (83%) heeft wel eens vrijwilligerswerk gedaan. Twee derde deed dit zelfs in de afgelopen 12 maanden. Het meest zetten invullers zich in voor bijvoorbeeld hun sportvereniging of scouting. Drie op de tien invullers die vrijwilligerswerk doen, doen dat in het kader van sport en spel. Ook ‘cultuur en evenementen’ (19%) en ‘natuur en klimaat’ (17%) zijn onderwerpen waar invullers zich graag als vrijwilliger voor in zetten. Veel vrijwilligerswerk dat de invullers doen is op een vaste basis: meer dan de helft van degenen die zich inzetten als vrijwilliger doen dit iedere week. De meeste vrijwilligers in het Citisens-panel besteden ongeveer één tot drie uur per week aan hun vrijwilligerswerk.
Waar gaat het vrijwilligerswerk over? Meerkeuze (n = 7.835)
Met vrijwilligerswerk bijdragen aan de samenleving
Met stip op één als reden om vrijwilligerswerk te doen is het bijdragen aan de samenleving. Voor driekwart van de invullers die vrijwilligerswerk doen is dit een belangrijke reden. Ook ‘Ik vind het belangrijk om iets te doen voor een ander’ (59%), ‘het geeft me een tevreden gevoel (54%) en ‘ik voel me nuttig’ (53%) worden daarbij vaak gekozen. Aan de andere kant is tijd, of het gebrek daar aan, de voornaamste reden voor invullers om zich juist niet in te zetten als vrijwilliger. Voor meer dan de helft van de invullers die geen vrijwilligerswerk doen, komt dit door tijdgebrek. Daarnaast wil een derde niet vastzitten aan verplichtingen.
Waarom doe je vrijwilligerswerk? Meerkeuze (n = 7.835)
Vrijwilligers hebben een positieve invloed op de samenleving
Hoe staan we tegenover vrijwilligers in de maatschappij? Invullers zijn het unaniem eens dat vrijwilligers een positieve invloed hebben op de samenleving en dat het doen van vrijwilligerswerk zorgt voor meer verbinding tussen mensen. Toch zijn invullers verdeeld over of zij zich het komende jaar als vrijwilliger zullen gaan inzetten. De helft gaat dit zeker doen. Een kwart twijfelt nog en voor 20% van de invullers geldt dat zij al zeker weten dat zij zich het komende jaar niet als vrijwilliger gaan inzetten.
Wat vind jij? Vrijwilligers hebben een positieve invloed op de samenleving. Slider zevenpuntschaal (n = 13.130)
**
Dit onderzoek is in maart 2024 uitgevoerd door Citisens voor onze eigen kennis. Voor dit onderzoek is geen opdrachtgever. 13.130 Nederlanders namen deel aan het onderzoek. De resultaten zijn gewogen naar leeftijd, geslacht, stedelijkheid en provincie. Het onderzoek is uitgezet onder het panel van Citisens, bestaande uit ruim 75.000 Nederlanders.