De routekaart van het kabinet lijkt door de meerderheid van de mensen positief te worden ontvangen. Het positieve sentiment over de overheid neemt af. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van onderzoeks- en adviesbureau Citisens. De resultaten werden gepubliceerd op BNR Nieuwsradio in de Ochtendspits van Bas van Werven.
Mei 2020
Mensen wilden echt weer naar de kapper en de schoonheidssalon, ruim 70% vindt deze versoepeling goed. Ook voor het openen van de middelbare scholen is de steun zo groot. Het openen van de terrassen en bioscopen ziet ruim de helft van de mensen zitten (respectievelijk 56% en 51%).
Lucht
Met de routekaart voor de versoepeling van maatregelen wilde het kabinet de mensen perspectief geven.
“Dit lijkt voor een meerderheid van de mensen goed”, licht Harmen van Doorn de resultaten toe. “De versoepeling komt in elk geval volgens de mensen op het juiste moment. Ruim driekwart van de mensen vindt dat de overheid niet te lang heeft gewacht. En: waar drie weken geleden de helft van de mensen het moeilijk vond om zich aan de maatregelen te houden, is dat nu gezakt onder de 20%: mensen ervaren weer lucht.”
Minder mensen positief
Toch kijken minder mensen positief naar hoe de overheid het doet.
“Een paar weken geleden vond 80% van de mensen de maatregelen die de overheid heeft genomen tegen het virus goed, nu is dat 70%. En: ook het vertrouwen dat de overheid goed kan omgaan met de uitbraak is gedaald. Het schommelde lange tijd rond de 70%, nu heeft 63% vertrouwen.”
‘Communiceren vraagt om differentiëren’
Opnieuw zeggen iets minder mensen de maatregelen goed na te leven. En ook al lijkt een meerderheid van de mensen blij met het perspectief, een uitgewerkte routekaart roept ook vragen op. De manier waarop de overheid communiceert wordt door minder mensen positief beoordeeld, dit daalde van 76% naar 66%.
“Nu het ingewikkeld wordt vraagt communiceren om differentiëren: afstemmen op doelgroepen en een wijkgerichte aanpak”, legt Harmen van Doorn uit.
Niet meer critici
Nog altijd bijna 60% vindt dat de overheid genoeg maatregelen heeft genomen. De critici van de maatregelen hebben de afgelopen weken weliswaar meer ruimte gekregen in het publieke debat, maar het lijkt erop dat de overheid die stroom een beetje heeft kunnen temperen door het perspectief te bieden. De groep, ongeveer een kwart van de mensen, is niet verder gegroeid.
Toekomst
Maar weinig mensen – 34% – voelen zich door de versoepelingen zekerder over de toekomst. “De zorgen over de Nederlandse economie zijn groot: 76% van de mensen maakt zich zorgen.” Dit is echter niet het geval als het gaat om hun eigen baan. Nog altijd maakt maar een kwart van de Nederlanders zich zorgen over hun werk of inkomen. Zes op de tien mensen maakt zich geen zorgen.
Over een jaar
Of we de het effect van het virus op het dagelijks leven over een jaar merken? 64% denkt dat het in het algemeen dan nog steeds veel effect heeft. Voor sociale omgangsvormen is dat 69%, voor vrije tijd 46%, op reizen 45%, op het vieren van tradities 73% en op de vakantieplannen 62%. Op kortere termijn is de groep die zegt ‘in het dagelijks leven hou ik mij wel aan de 1,5 meter, maar niet in contact met vrienden en familie’ groter geworden. Die groep groeit van 23% naar 29%.
Mondkapjes
De overheid moet meer communiceren over mondkapjes. Dat geldt voor hoe te gebruiken (68%) en hoe je eraan moet komen (61%). Bijna de helft van de mensen weet hoe je aan een mondkapje moet komen en 54% begrijpt de noodzaak van het gebruik in het openbaar vervoer.
Luister hier het radiofragment op BNR.nl en lees hier het nieuwsbericht op BNR.nl.
Wijkgerichte aanpak
De maatschappelijke monitor COVID-19 van Citisens biedt inzichten in de samenstelling van type mensen in wijken. Met big data-analyses en doorlopende corona-onderzoeken onder het Citisens-panel is het eenvoudig om een wijkgerichte aanpak te realiseren en om communicatie af te stemmen op de samenstelling van de inwoners van de gemeente. Diverse gemeenten maken inmiddels gebruik van deze tool.