Met nog maar een paar dagen te gaan tot de Tweede Kamerverkiezingen, weet meer dan de helft van de Nederlanders al op welke partij zij gaan stemmen. 42% twijfelt nog tussen een paar partijen en slechts 2% heeft totaal geen idee. Bij het uitbrengen van die stem vinden Nederlanders het belangrijker dat een partij past bij hun mening dan dat deze in ieder geval in de Tweede Kamer komt.

Verkiezingen in corona-tijd? Prima!

Nederlanders vinden het over het algemeen goed dat de verkiezingen doorgaan. Slechts 10% had liever gezien dat de gang naar de stembus werd uitgesteld tot een later moment. Ook de keuze voor een 3-daagse stemperiode kan op steun rekenen. Corona lijkt ons er niet van te weerhouden om te gaan stemmen. Voor slechts 15% van de Nederlanders is het een reden om niet te gaan stemmen.

Go green! Klimaat belangrijkste thema

Klimaat wordt gezien als het belangrijke thema voor de komende verkiezingen. Minder hoog op de radar staan immigratie, veiligheid en Europa. Wat je belangrijk vindt, hangt samen met je levensfase.  Zo kiezen jongere stemmers vaker voor het thema wonen, waar voor ouderen zorg en immigratie een grotere rol spelen.

Welke thema's vindt u het meest belangrijk deze verkiezingen? (N=4543, meerdere antwoorden mogelijk)

Themas
Themas

Hoe zit dat bij de betrokkenheidsprofielen?

Voor Eigengereide Digitalen staat het thema wonen centraal bij de komende verkiezingen. Een thema waar deze relatief jonge groep Nederlanders zelf de gevolgen van ondervindt. Gevestigde Beïnvloeders zijn bij deze verkiezingen gericht op Europa. Stadse Nomaden kiezen vaak voor onderwijs, en bij Zelfbewuste Aanpakkers prijkt immigratie bovenaan de prioriteitenlijst. En what’s in a name: Zorgzame Senioren gaan voor zorg als belangrijkste thema voor deze verkiezingen.

Lijsttrekker speelt een belangrijke rol bij stemkeuze

Dat onze stem automatisch naar de lijsttrekker zal gaan, is nog helemaal niet zo zeker. Slechts 12% van de Nederlanders geeft aan altijd op de lijsttrekker te stemmen. Toch speelt de lijsttrekker wel een belangrijke rol: meer dan de helft van de Nederlanders geeft aan dat deze persoon belangrijk is voor hun stemkeuze.

Wat zijn redenen op een bepaald persoon te stemmen? De top-3 van antwoorden waren zijn/haar (1) standpunten (47%), prestaties in de Tweede Kamer (41%) en geslacht (41%). En ja, het zijn vaker vrouwen die geslacht een belangrijk kenmerk vinden dan mannen.

Stemhulp blijft onverminderd populair

Hoe bereidt Nederland zich voor op de komende verkiezingen? Vaak met een combinatie van middelen. Bovenaan staat de stemhulp, ruim acht op de tien Nederlanders geeft aan al een stemhulp geraadpleegd te hebben. Hierna volgen de traditionele media zoals TV, radio en de krant. Ook leest 63% van de Nederlanders de partijprogramma’s van een paar partijen.

Waar zoekt u informatie over de politieke partijen en hun verkiezingsplannen? (N=4557, meerdere antwoorden mogelijk)

Voorbereiden verkiezingen
Voorbereiden verkiezingen

In enige mate zorgen over fake news

Zijn we bang voor fake news rondom de verkiezingen? We twijfelen nog: een derde van de Nederlanders maakt zich hier (sterk) zorgen over, een vergelijkbare groep juist niet. De zorgen over fake news zijn een stuk hoger bij sociale media dan bij traditionele media. Ruim de helft van de Nederlanders maakt zich (enigszins) zorgen over onjuiste informatie over partijen op sociale media. Terwijl 35% van de Nederlanders aangeeft sociale media wel als informatiemiddel te gebruiken om zich voor te bereiden op de verkiezingen. 

 

***

Over het onderzoek

Dit onderzoek is door Citisens uitgevoerd in maart 2021. Er hebben ruim 4.100 Nederlanders deelgenomen. De resultaten zijn gewogen naar leeftijd, geslacht, stedelijkheid en provincie en op deze onderdelen representatief voor Nederland. Het onderzoek is uitgezet onder het panel van Citisens, bestaande uit ruim 55.000 Nederlanders.