Hoe viert Nederland de Paasdagen? Wij vroegen het ons panel. Bijna de helft van de Nederlanders ziet Pasen als een periode van vrije dagen of als moment om samen te zijn met familie en/of vrienden. Vier op de tien Nederlanders ziet dit moment ook als het begin van de lente. Voor ongeveer 20% van de Nederlanders gaat Pasen over de wederopstanding van Jezus. Niet vreemd dat deze groep Pasen relatief belangrijker vindt dan Nederlanders die geen religieuze betekenis geven aan deze feestdagen. Zo'n 17% geeft aan ook naar de kerk te gaan.  

Wandelen, op bezoek bij familie of eten

Dit zijn de populairste Paasactiviteiten. 41% van de Nederlanders trekt erop uit voor een wandeling, 37% gaat op bezoek bij een bekende en 33% is van plan om uitgebreid te eten. Opvallend is dat slechts 1% van plan is om te gaan winkelen op afspraak. De lijst met antwoordopties werd door deelnemers vaak aangevuld met klussen, tuinieren, kamperen, brunchen en paaseieren zoeken.  

Corona gooit roet in het eten

Ongeveer 60% van de Nederlanders geeft aan dat zij niet alles kunnen doen wat zij voorheen wel deden tijdens de Paasdagen. De meest gemiste activiteit is op bezoek gaan of bezoek ontvangen. In lijn hiermee geven oudere invullers vaker aan geen plannen te hebben voor de Paasdagen. 

Religieuze feestdagen; ja of nee? 

Meer dan de helft van de Nederlanders geeft aan dat zij zich vrij voelen om de feestdagen te vieren die zij belangrijk vinden. Slechts 2% ervaart dit niet zo. Met name Pasen, Pinksteren, Bevrijdingsdag en de Dag van de Arbeid werden genoemd als antwoord op de vraag welke feestdagen meer aandacht verdienen. En dat is interessant, want de eerste drie dagen hebben al de status van officiële feestdag. 

***

Over het onderzoek
Dit onderzoek is in maart 2021 uitgezet door Citisens onder haar panel bestaande uit 55.000 Nederlanders. Er hebben ruim 2.500 Nederlanders deelgenomen. De resultaten zijn gewogen naar leeftijd, geslacht, stedelijkheid en provincie en op deze onderdelen representatief voor Nederland.