De scholen zijn weer begonnen en veel Nederlanders zijn weer aan het werk. Hoe brachten Nederlanders hun vakantie door? En heeft de inflatie invloed gehad op hun zomerplannen? Dat vroegen we aan het Citisens-panel. De belangrijkste resultaten lees je hieronder.

Juli 2023

Driekwart van de panelleden had in juli of augustus minstens een week vrij van bijvoorbeeld werk of school. 65% van hen had plannen om tijdens deze vrije dagen op vakantie te gaan. Hierbij is een vakantie in eigen land populair: een derde van de panelleden ging op vakantie naar een bestemming in Nederland. Op de tweede plek staat Frankrijk en op de derde Duitsland. Daarnaast ging één op de drie panelleden op reis naar een ander land dan de genoemde opties. In de open antwoorden komen Oostenrijk en de Scandinavische landen vaak naar voren. Panelleden die thuis vakantie vierden waren van plan dit te doen dit in de tuin of op het balkon (66%), in de natuur (62%) of met dagje(s) weg (58%).

Waar ga je heen op vakantie? (n = 5.352)

Hoe kiezen we onze vakantie?

Het grootste deel van de Nederlanders zoekt haar of zijn vakantie online: zeven op de tien invullers gebruikt het internet om informatie te vinden voor het kiezen van een vakantie. Hierbij worden prijsvergelijkingswebsites (23%), websites van touroperators (23%) en reisblogs (23%) evenveel gebruikt. Daarnaast vult een grote groep panelleden specifieke termen op Google in om informatie te vinden. Naast het zoeken van informatie op het internet, praat de helft van de panelleden met vrienden of familie voor informatie over vakantiebestemmingen. Zes op de tien panelleden hebben voor hun vakantie een budget van €1.000 per persoon of meer. Voor een kwart van de panelleden is dit meer is dan vorig jaar, terwijl één op de vijf panelleden dit jaar juist een lager budget heeft.

Waar zoek je informatie voor het kiezen van een vakantie? (n = 5.352)

Inflatie

Voor zeven op de tien panelleden had de hoge inflatie geen invloed op hun vakantieplannen. Aan de andere kant ging een tiende dit jaar niet op vakantie vanwege de hoge inflatie. Een ander deel van de panelleden koos voor een bestemming dichter bij huis (5%) of ging minder lang op vakantie (5%). Van de panelleden die in de zomer geen vakantieplannen hadden, is dit bij vier op de tien het geval omdat zij buiten de zomerperiode op vakantie gaan. Dit is voor een deel van hen een manier om ondanks te inflatie op vakantie te gaan, vanwege de lagere prijzen buiten het hoogseizoen. Een vijfde van de panelleden die niet op vakantie gingen heeft hier geen geld voor en nog eens een vijfde heeft hier geen behoefte aan.

Heeft de hoge inflatie invloed gehad op jouw vakantieplannen voor deze zomer? (n = 11.565) 

**

Over het onderzoek
Dit onderzoek is in juli 2023 uitgevoerd door Citisens voor onze eigen kennis. Voor dit onderzoek is geen opdrachtgever. 11.565 Nederlanders namen deel aan het onderzoek. De resultaten zijn gewogen naar leeftijd, geslacht, stedelijkheid en provincie en daarmee op deze onderdelen representatief voor Nederland. Het onderzoek is uitgezet onder het panel van Citisens, bestaande uit ruim 75.000 Nederlanders.