In onder andere Canada en Denemarken boycotten steeds meer mensen Amerikaanse producten. Ze doen dit uit boosheid over de hoge importheffingen die de VS heeft opgelegd in deze landen. Maar recentelijk heeft de VS de importheffingen op staal en aluminimum wereldwijd verhoogd. Hierdoor besluiten steeds meer mensen geen Amerikaanse producten meer te kopen. Ook de sociale mediaplatformen van Meta en X worden steeds vaker geboycot door zorgen over privacy, fake news en de politieke standpunten van de eigenaren. Wat vinden Nederlanders van het boycotten van Amerikaanse producten, bedrijven en technologie? En boycotten zij zelf? We vroegen het in maart aan onze panelleden.

Nederlanders zijn op de hoogte van de ontwikkelingen

Het overgrote deel van de bevraagde Nederlanders geeft aan zich ervan bewust te zijn dat de VS importheffingen heeft verhoogd (95%). Een kleiner gedeelte maakt zich hier op een manier zorgen om. Ruim de helft maakt zich zorgen dat de prijzen in Nederland omhoog zullen gaan door de importheffingen. 44% van de Nederlanders maakt zich daarnaast zorgen dat de importheffingen zullen leiden tot een recessie. 

Ik maak me zorgen over… (slidervragen, totaal n=12.869)

 

Als reactie op deze importheffingen kiezen sommigen ervoor om de VS te boycotten. Ruim acht op de tien Nederlanders was zich ervan bewust dat er een boycot plaatsvindt op Amerikaanse producten (82%) en op Meta en X (83%). 

Ik was me bewust van… (slidervragen, totaal n=12.869) 

Nederlanders die aangeven op de hoogte te zijn van de Amerikaanse politiek zijn beter op de hoogte van deze ontwikkelingen (98% was zich bewust van de importheffingen, 85% van de boycot van Amerikaanse producten en 87% van de boycot van Meta) dan Nederlanders die niet op de hoogte zijn van de Amerikaanse politiek (importheffingen 76%; boycot Amerikaanse producten 59%; boycot Meta 56%). 

Bewustheid van de ontwikkelingen (op de hoogte van VS politiek n=10.781; niet op de hoogte van VS politiek n=762) 

Boycotten is volgens Nederlanders een goed idee

Ruim zeven van de tien Nederlanders vinden boycotten een goed idee. Zij vinden het vooral een goed idee, omdat het een sterk signaal zou zijn richting de VS. Maar naast een symbolische actie, geven veel Nederlanders ook aan dat ze denken dat boycotten impact heeft op de VS. Wat ook genoemd wordt is dat Nederland te afhankelijk zou zijn van de VS en dat de boycot een goede manier is om hiervan los te komen. Volgens Nederlanders bestaan er ook goede Europese of lokale alternatieven voor Amerikaanse producten of technologie.

Alleen als Amerika de pijn gaat voelen die Trump heeft gecreëerd is er verandering mogelijk.

We zijn té afhankelijk van de technologie en de sociale media die uit de VS komt, en kunnen niet langer toekijken hoe fake news verspreid wordt en algoritmes je in een bepaalde richting proberen te forceren.

Nederlanders benoemen ook ‘actie is reactie’: een boycot is volgens hen een logisch gevolg op de importheffingen. Wel maken sommige Nederlanders zich zorgen op de mogelijke reactie die terugkomt vanuit de VS. Nederlanders die minder enthousiast zijn over de boycot geven aan huiverig te zijn voor een recessie of prijsstijgingen. Ook geven zij aan dat Nederland de VS nodig heeft. Anderen zijn van mening dat een boycot niet effectief is.

Actie is reactie ! Dus elke boycot of verhoging wordt beantwoord met een tegen actie.

We hebben elkaar nodig. We moeten samenwerken, geen oorlogen voeren.

Zeven op de tien Nederlanders boycotten de VS

Bijna zeven van de tien (68%) boycotten de VS zelf (deels). Amerikaanse producten worden het meest geboycot (31%). Voorbeelden hiervan zijn auto’s (zoals Tesla’s), fastfood (zoals McDonald’s) en kleding (zoals Nike). Hierop volgt het boycotten van Amerikaanse sociale mediaplatforms (30%), zoals Meta of X. Een op de vier gaat niet meer op reis naar de VS. Jongeren boycotten minder vaak Amerikaanse producten of technologie, vergeleken met oudere Nederlanders.

Alhoewel niet iedereen de VS boycot op dit moment, is er wel een groep Nederlanders die dit van plan is in de toekomst. Slechts 14% geeft aan de VS niet op één of andere manier te willen boycotten in de toekomst. Voor 22% van de Nederlanders geldt dat ze de VS misschien willen boycotten in de toekomst.

Boycot jij de VS op dit moment? / Ben je van plan de VS te boycotten in de toekomst? (meerkeuzevraag, totaal n=12.869) 

Boycot vooral vanwege politieke redenen

Nederlanders die de VS boycotten of dit van plan zijn te doen, doen dit vooral omdat ze het niet eens zijn met de politieke standpunten van de VS (85%) of omdat ze het niet eens zijn met het Amerikaanse handelsbeleid (74%). Ook vinden zij dat Amerikaanse bedrijven te veel invloed hebben op de wereld (69%) en dat er goede Europese alternatieven zijn voor Amerikaanse producten (59%). Nederlanders die de VS misschien willen boycotten in de toekomst geven ook aan dat hun beslissing afhangt van toekomstige politieke beslissingen van de VS (60%) en van de beschikbaarheid van goede alternatieven voor Amerikaanse producten (50%).

Je geeft aan Amerikaanse producten te willen boycotten of dit al te doen. Waarom? (meerkeuzevraag, alleen Nederlanders die de VS (willen) boycotten n=6.128) 

Wanneer we specifiek kijken naar de boycot van Meta (Facebook, Instagram of WhatsApp) en X, zien we dat Nederlanders vooral boycotten omdat ze vinden dat deze platforms teveel invloed hebben op de wereld (80%) en omdat ze het niet eens zijn met de politieke standpunten van deze platforms (71%). Daarnaast maken Nederlanders zich zorgen over fake news (73%), algoritmen (71%) en privacy (70%) op de sociale mediaplatforms. Interessant is dat driekwart van de Nederlanders die Amerikaanse sociale mediaplatforms boycotten een alternatief hebben gevonden in platforms zoals Signal of Bluesky. 

Je geeft aan Meta of X te willen boycotten of dit al te doen. Waarom? (meerkeuzevraag, alleen Nederlanders die Meta of X (willen) boycotten n=5.532) 

Over het onderzoek

Dit onderzoek is in maart 2025 uitgevoerd door Citisens voor onze eigen kennis. Voor dit onderzoek is geen opdrachtgever. 12.869 Nederlanders namen deel aan het onderzoek. De resultaten zijn gewogen naar leeftijd, geslacht, stedelijkheid, provincie en stemgedrag. Het onderzoek is uitgezet onder het panel van Citisens, bestaande uit ruim 75.000 Nederlanders.