Een meerderheid van de Nederlanders is het eens met de verlaging van de maximale snelheid overdag op snelwegen naar 100 kilometer per uur. Dat bleek uit een onderzoek door Citisens onder ruim 6.000 Nederlanders.

Maart 2020

Tussen 4 maart en 8 maart 2020 konden leden van het Citisens panel aangeven of zij het eens waren met de maatregel, en waarom wel of niet. 65% van de Nederlanders is het eens met de snelheidsverlaging. Zij zijn het vooral eens omdat het beter is voor het milieu, de verminderde stikstofuitstoot en de besparing van brandstofkosten. Tegenstanders wijzen erop dat de snelheidsverlaging leidt tot frustratie op de snelweg en dat er betere oplossingen zijn voor het probleem. Ook is er een groep die stelt dat er helemaal geen probleem is.

Grote verschillen tussen groepen Nederlanders

De mening van Nederlanders verschilt. Er zijn verschillen tussen mannen en vrouwen (vrouwen zijn positiever over de maatregel), maar ook verschillen tussen andere groepen. Inwoners van Utrecht zijn het vaker eens met de maatregel dan inwoners van andere provincies. Automobilisten zijn het minder vaak eens naarmate zij aangeven vaker en meer op de snelweg te rijden. Het verschil tussen Nederlanders met verschillende voorkeuren voor politieke partijen springt er uit. Bijna alle invullers met een voorkeur voor GroenLinks zijn het eens met de maatregel, terwijl slechts 1 op de 10 aanhangers van Forum voor Democratie dit is.

Rapportage van het onderzoek downloaden

Volgend resultaat: Meer bezorgdheid en minder vertrouwen door coronavirus Of lees meer over onze methode