Het vertrouwen dat de Nederlandse overheid goed om kan gaan met het coronavirus is afgenomen. Was 6 weken geleden nog 72% van de Nederlanders positief, nu is dat een krappe meerderheid: 51%. De bezorgdheid over het virus is onder de bevolking toegenomen van 33% tot 57%. Citisens deelde de cijfers vandaag op BNR.nl in de ochtendshow bij Bas van Werven.
Maart 2020
Het peilmoment van deze cijfers was donderdag 12 maart 2020 ná de persconferentie waarin werd aangekondigd dat bijeenkomsten van boven de 100 mensen niet meer mochten plaatsvonden en iedereen met verkoudheid thuis moest blijven. Dit is 6 weken na de eerste meting, de situatie dat er in Europa nog maar zo’n 20 besmettingen waren en de uitbraak in Nederland nog ver weg bleek.
“Het was ver van ons bed, maar veel meer mensen voelen onzekerheid nu de besmettingen blijven toenemen en de maatregelen steeds ingrijpender zijn”, zei Harmen van Doorn van Citisens op BNR in toelichting op de cijfers. De bezorgdheid is onder de oudere Nederlanders het hardst gestegen. “Hoe ouder, hoe meer zorgen. Er is geen verschil in man of vrouw.”
De meeste mensen passen hun gedrag aan nu het virus om zich heen grijpt. Handen worden vaker gewassen, er worden geen handen gegeven en niezen gebeurt in de elleboog. Meer dan de helft van de mensen merkt iets op zijn werk.
“Kan de overheid nog iets doen aan het vertrouwen?”, vroeg Bas van Werven zich af. Dat kan zeker: “Door meer lokaal te gaan werken, want bepaalde typen mensen in de samenleving hebben niet zoveel met de landelijke overheid en zijn juist lokaal georiënteerd.”
Dit inzicht weten we als Citisens vanuit het betrokkenheidsmodel (Citisensmethode).
Rapportage van het onderzoek downloaden
Wijkgerichte aanpak
De maatschappelijke monitor COVID-19 van Citisens biedt inzichten in de samenstelling van type mensen in wijken. Met big data-analyses en doorlopende corona-onderzoeken onder het Citisens-panel is het eenvoudig om een wijkgerichte aanpak te realiseren en om communicatie af te stemmen op de samenstelling van de inwoners van de gemeente. Diverse gemeenten maken inmiddels gebruik van deze tool.