We zitten inmiddels alweer ruim in januari en zijn eindelijk een beetje bijgekomen van de drukke decemberperiode. Maar hoe zagen de feestdagen er eigenlijk uit voor Nederlanders?

Januari 2024

Feestdagen staan vooral in het teken van gezelligheid

Onder Nederlanders blijven feestdagen populair: maar liefst 86% viert Kerstmis, 73% viert oud en nieuw en 47% viert Sinterklaas. Twee derde van de Nederlanders vindt de feestdagen dan ook belangrijk. Zij vieren het voornamelijk met (schoon)familie (75%), het gezin (60%), hun partner (48%) en vrienden (47%).

Wanneer wordt gevraagd wat de feestdagen voor hen betekenen, geven ze vooral aan dat de feestdagen in het teken staan van positieve dingen, zoals gezelligheid (80%) en lekker eten en drinken (60%). Daarnaast staan de feestdagen voor bijna de helft ook gelijk aan tradities.  In mindere mate betekenen de feestdagen voor sommige Nederlanders toch ook verplichtingen (24%) of zelfs stress (12%).

Wat betekenen de feestdagen voor jou? (meerkeuzevraag, n=9.653)

Een lang lijstje aan tradities

Maar aan welke tradities doen we dan mee? Dat is een lang lijstje. Bovenaan staan het kerstdiner (81%), de kerstboom opzetten (71%), oliebollen eten (68%), cadeaus geven of krijgen (65%) en kerstmuziek luisteren (53%). Opvallend is ook dat bijna de helft van de Nederlanders nog kerstkaarten verstuurt.

Aan welke tradities tijdens de feestdagen doe jij mee? (meerkeuzevraag, n=8.471)

Dat deze tradities belangrijk zijn voor Nederlanders blijkt ook uit de antwoorden op de stelling ‘Ik vind het belangrijk om tradities tijdens de feestdagen te bewaren’. Meer dan 6 op de 10 Nederlanders is het daar (helemaal) mee eens.

Stijgende prijzen, maar niet meer uitgaven

De feestdagen staan dus voor veel Nederlanders in het teken van eten en drinken, cadeaus geven en krijgen. Dit is ook te zien in de uitgaven: Nederlanders geven hun geld tijdens de feestdagen vooral uit aan eten en drinken (88%), cadeaus (72%) en decoraties (48%). Cadeaus kopen zij zowel in winkels als online, en vooral entertainment cadeaus (64%), huis- of interieur cadeaus (52%) of schoonheid- of verzorging cadeaus (45%) zijn populair.

Echter stegen de prijzen het afgelopen jaar en werden veel dingen duurder. Had dit invloed op de uitgaven tijdens de feestdagen? Het lijkt dat dit voor de meeste Nederlanders niet het geval is: alhoewel maar liefst drie vierde wel gemerkt heeft dat de prijzen van cadeaus de afgelopen tijd zijn gestegen, geeft 85% niet minder uit aan de feestdagen vergeleken met vorig jaar.  

Hoeveel ben je van plan uit te geven aan de feestdagen? (enkele keuzevraag, n=7.806)

**

Over het onderzoek
Dit onderzoek is in december 2023 uitgevoerd door Citisens voor onze eigen kennis. Voor dit onderzoek is geen opdrachtgever. 9.653 Nederlanders namen deel aan het onderzoek. De resultaten zijn gewogen naar leeftijd, geslacht, stedelijkheid en provincie en daarmee op deze onderdelen representatief voor Nederland. Het onderzoek is uitgezet onder het panel van Citisens, bestaande uit ruim 75.000 Nederlanders.

 

Volgend resultaat: Zo houden we goede voornemens vol Of lees meer over onze methode