Na twee lange coronajaren gaan veel Nederlanders deze zomer weer op vakantie. Heeft de coronacrisis nog invloed op onze vakantieplannen, of is alles weer terug naar normaal? Hoe lang gaan wij eigenlijk op vakantie? En wat voor soort vakanties vinden Nederlanders leuk? In juni 2022 vroegen we dit aan onze Citisens panelleden. 

Vakantie in de zomer

Er wordt weer veel vakantie opgenomen deze zomer. Van de invullers geeft driekwart namelijk aan dat ze vakantie hebben opgenomen in het hoogseizoen van 2022. Van deze vakantiegangers heeft maar liefst 71% drie weken of langer vakantie. Nederlanders die aangeven niet op vakantie te gaan in het hoogseizoen, doen dit voornamelijk omdat ze buiten de zomerperiode gaan (31%), ze niet genoeg geld hebben om deze zomer er op uit te trekken (22%) of omdat ze er geen behoefte aan hebben (20%).

Coronasituatie

Een klein deel van de Nederlanders vertrouwt de coronasituatie nog niet genoeg om op vakantie te gaan (11%). Daarnaast geeft ook een groep aan dat ze hun vakantiebestemming hebben gewijzigd door corona (15%). De situatie is dus nog niet helemaal zoals vanouds, maar de invloed van covid-19 op onze vakantieplannen is dit jaar beperkt: driekwart Nederlandse vakantiegangers geven aan geen rekening gehouden te hebben met corona bij het maken van hun vakantieplannen.

Informatiebronnen

De meeste Nederlanders (88%) halen de informatie over hun vakantie van het internet. 1 op de 4 Nederlanders gebruikt hiervoor prijsvergelijkingswebsites. Ook andere bronnen zoals websites van touroperators, reisblogs en reisbureaus worden door ongeveer 20% van de Nederlanders gebruikt. 

Bestemming

Waar gaan de Nederlanders graag op vakantie? Nederlanders gaan duidelijk het liefst binnen Nederland op vakantie: maar liefst een derde van de invullers kiest ervoor om in ons eigen landje op vakantie te gaan. Daarnaast gaat 1 op de 3 Nederlanders naar een land dat buiten onderstaande negen landen valt. Hierbij zijn andere landen in Europa zoals Oostenrijk, Kroatië en de Scandinavische landen erg populair.

 

Grafiek vakantielanden

Soort vakantie

Nederlanders kiezen eerder voor een vakantie vol cultuur te snuiven (63%) dan een zon, strand en feest vakantie (13%). Zelfs de leeftijdsgroep 18 tot 30 jaar heeft deze voorkeur. Ook zullen we vaker Nederlanders zien op een rustige en ontspannen vakantie (50%) dan op een sportieve vakantie (24%). Nederlanders hebben geen duidelijke voorkeur als het gaat om kamperen of een all-inclusive vakantie. Tot slot hebben Nederlanders een overduidelijke voorkeur voor een vakantie in de natuur  (54%) in vergelijking met een stedentrip (15%).

Over het onderzoek

Dit onderzoek is door Citisens uitgevoerd in juni 2022. Er hebben ongeveer 10.000 Nederlanders deelgenomen. De resultaten zijn gewogen naar leeftijd, geslacht, stedelijkheid en provincie en op deze onderdelen representatief voor Nederland. Het onderzoek is uitgezet onder het panel van Citisens, bestaande uit ruim 66.000 Nederlanders.

Volgend resultaat: Wat doen Nederlanders in hun vrije tijd? Of lees meer over onze methode