Mensen zijn over het algemeen positiever ingesteld nu het coronavirus merkbaar onder controle lijkt. Bij het naleven van maatregelen zeggen mensen het iets minder nauw te nemen. Nederlanders zijn blij met de inzet van Mark Rutte, maar een beloning in de vorm van een nieuw premierschap zit er niet per se in. Dit is een greep uit de uitkomsten van nieuw onderzoek onder ons Citisenspanel. De resultaten werden gepubliceerd bij BNR Nieuwsradio in de Ochtendspits met Bas van Werven.

Mei 2020

In de afgelopen maanden bevroegen wij elke twee á drie weken een deel van ons panel van 55.000 mensen over corona-gerelateerde zaken. Afgelopen week gaven ruim 2.600 Nederlanders hun mening.

Minste zorgen op het platteland

Hoewel de meeste mensen elke dag nog te maken hebben met de dreiging van het coronavirus, maakt iets meer dan de helft van de mensen zich nog zorgen over het virus: 57%. Ten tijde van de intrede van het coronavirus in Nederland was dit meer dan 70%. “Bij mensen die veelal in plattelandsgebieden wonen, vaak de Zelfbewuste Aanpakkers volgens ons model van betrokkenheidsprofielen, is er minder bezorgdheid: bij 45% van de mensen”, lichtte Harmen van Doorn van Citisens toe op BNR Nieuwsradio. Twee derde maakt zich zorgen over nepnieuws. De zorgen van Nederlanders over de gezondheid van anderen nemen verder af naar 43%.

Tevredenheid over maatregelen

Meer dan 70% is tevreden over de genomen maatregelen. Met name de hoger opgeleide mensen met een gezin zijn meer tevreden dan andere groepen, dit is volgens ons model het profiel Geïnformeerde Gezinsdrukte. Zag Nederland twee weken geleden de helft van de mensen het openen van terrassen en bioscopen zitten, inmiddels is meer dan 60% daar enthousiast over.

Onzorgvuldiger in naleven maatregelen

Ruim 80% is tevreden over het buiten mogen samenkomen met meer dan twee personen. Maar bijna de helft van de mensen is wel bang voor een nieuwe uitbraak door versoepelingen. Iets meer mensen vinden het moeilijk om zich aan de maatregelen te houden (22% tegenover 19% twee weken geleden). De kentering in het naleven van de gestelde maatregelen zet door. Er wordt iets minder vaak thuisgewerkt, we zeggen minder trouw onze handen goed te wassen en blijven niet altijd thuis bij verkoudheid. De 1,5 meter wordt nu vooral ‘meestal’ nageleefd, terwijl mensen eerst ‘altijd’ aangaven.

Gemeenten aan zet bij naleven maatregelen

“We zijn iets minder strikt geworden. Gemeenten zijn nu verder aan zet om hun inwoners de maatregelen te laten naleven. Alle details van de maatregelen en hoe groepen mensen daarop reageren hebben we daarom voor gemeenten in een dashboard gestopt.” In het dashboard, de Maatschappelijke Monitor Covid-19, is informatie te vinden over hoe groepen de maatregelen naleven, met welke typen mensen de gemeente te maken heeft in hun wijken, wat hun kenmerken zijn en hoe ze het liefst geïnformeerd worden. “Gemeenten kunnen dit voor hun aanpak gebruiken.”

De economie duurzamer en socialer maken

Driekwart van de mensen maakt zich zorgen over de economie. “Nog geen kwart van de ondervraagden maakt zich zorgen over hun eigen inkomen. Dat was altijd al onder de 30%. En ondanks dat moet het beleid van de overheid veranderen, vinden Nederlanders.” Het moet zich richten op het duurzamer (69%) en socialer (62%) maken van de economie. Ook als dat ten koste gaat van sommige bedrijven. “Dus de kritiek op het beleid rondom KLM en Booking.com zie je terug in de cijfers.” Bij groepen lager opgeleiden, onder meer Eigengereide Digitalen, is er zichtbaar minder steun voor deze duurzame en sociale veranderingen. Bij de Kritische Vernieuwers, veel te vinden in steden, juist veel meer.

Rutte: ‘goed gedaan, maar liever een ander’

“Meer dan 70% vindt dat Mark Rutte het goed heeft gedaan bij deze crisis”, zegt Van Doorn. Bij hoogopgeleide starters in de steden (Stadse Nomaden) is dit zelfs meer dan 80% – hoewel deze groep het moeilijk vindt om zich aan de maatregelen te houden. Relatief weinig mensen, iets meer dan een derde, wil Mark Rutte terugzien in het torentje – vooral de Geïnformeerde Gezinsdrukte en Zelfbewuste Aanpakkers. Maar liefst 44% wil Mark Rutte niet terugzien.

Voor de verkiezingscampagne van start kan gaan, moeten we nog eerst op vakantie. Voor 65% van de mensen geldt dat zij denken dat de maatregelen impact blijven hebben op hun vakantieplannen.

Luister hier het radiofragment op BNR.nl en lees hier het nieuwsbericht op BNR.nl.

Wijkgerichte aanpak

De maatschappelijke monitor COVID-19 van Citisens biedt inzichten in de samenstelling van type mensen in wijken. Met big data-analyses en doorlopende corona-onderzoeken onder het Citisens-panel is het eenvoudig om een wijkgerichte aanpak te realiseren en om communicatie af te stemmen op de samenstelling van de inwoners van de gemeente. Diverse gemeenten maken inmiddels gebruik van deze tool.

Volgend resultaat: Windmolens in de buurt? Evenveel voor- als tegenstanders. Of lees meer over onze methode