Bijna de helft van de vakantie-vierende Nederlanders pakt deze zomer de auto naar hun vakantiebestemming, blijkt uit onderzoek dat Citisens heeft uitgevoerd onder ruim 2.700 leden van haar community.

Juni 2019

Niet iedereen gaat met vakantie

Eén op de tien Nederlanders gaat nooit met vakantie. De belangrijkste oorzaak hiervan is geldgebrek, wat voornamelijk speelt bij jongeren tot 35 jaar. 55+’ers – de grootste groep die nooit met vakantie gaat – noemen vooral het gebrek aan behoefte en een slechte gezondheid als redenen om niet op vakantie te gaan.

Twee derde van de Nederlanders gaat één of twee keer per jaar op vakantie. De vakantie wordt vaak ruim van te voren geboekt, bijna zes op de tien boekt de vakantie minstens een half jaar van te voren. 65+’ers gaan vaker op de bonnefooi op vakantie. Omdat zij vaak buiten het seizoen op vakantie gaan, is de noodzaak om te boeken kleiner.

Nederlanders snuiven graag cultuur

Hoe ziet de ideale vakantie er dan uit voor de gemiddelde Nederlander? Ruim de helft trekt er deze zomer op uit met zijn of haar partner en een derde met het gezin. Vooral cultuursnuiven blijkt een favoriete bezigheid te zijn op de vakantiebestemming; twee derde van de Nederlanders ziet dit als de ideale vakantie. Daarnaast zoeken Nederlanders op hun vakantiebestemming graag rust en ontspanning op en verblijven zij het liefst in de natuur. Dit alles doen we dan het liefst in het buitenland. Ruim driekwart geeft aan het liefst vakantie te vieren buiten onze landsgrenzen.

Gaan we dan overal naar toe? Bijna twee derde geeft aan vakantiebestemmingen bewust te mijden vanwege politieke onrust of andere dreigingen. Veelgenoemde landen en regio’s zijn Turkije, Egypte, Israël, het Midden-Oosten en Arabische/Islamitische landen.

Geen vakantiestress

Gelukkig wordt er weinig vakantiestress door Nederlanders ervaren. Slechts 1% heeft het gevoel zeer gestrest op vakantie te gaan. Twee derde geeft aan hier (weinig) last van te hebben. Daarnaast komt zeven op de tien doorgaans uitgerust terug van vakantie.