De komende jaren staat er een duidelijke uitdaging te wachten voor Nederlanders: we moeten van 250 kilo restafval per jaar naar 100 kilo. Tijd om het Citisens panel te vragen of en hoe zij afval scheiden. En wat blijkt? De meeste Nederlanders (67%) gooien bij twijfel een item bij het restafval wanneer zij niet zeker weten in welke bak het thuishoort. Hieronder enkele highlights uit het onderzoek.
Juni 2018
Meeste mensen scheiden afval
81% van de respondenten geeft aan te vinden dat zij afval voldoende scheiden. De meest genoemde redenen om afval te scheiden zijn milieu (50%), morele plicht (18%), en ‘een kleine moeite’ (14%).
Meer kennis = beter scheiden
Kennis over afvalscheiding helpt om afval nog beter te scheiden. 53% van de respondenten geeft aan dat – wanneer zij zeker zouden weten dat afval gescheiden wordt verwerkt – dit zou motiveren om ook beter te scheiden. 29% wil graag meer informatie over hoe ze verschillende soorten afval moeten scheiden. Daarnaast wordt aangegeven dat het zou helpen wanneer het makkelijker wordt om afval te scheiden. Denk bijvoorbeeld aan extra containers.
Testje! Wat hoort waar?
Dat kennis niet altijd voldoende aanwezig is, bleek uit een kleine test die we uitvoerden. Wij vroegen Nederlanders in welke bak zij de volgende items zouden deponeren: bakpapier, koffiecupjes, uiennetjes, bellenblazen, chipszakken en vensterenveloppen.
Juiste antwoord: behalve de vensterenvelop (papier) horen al deze items bij het restafval.
Het uiennetje en de bellenblaas werden het vaakst in een verkeerde bak gedeponeerd. Bij de overige afvalitems werd gelukkig door de meerderheid van de respondenten het juiste antwoord gegeven.
Steun voor EU verbod op bepaald plastic
Het voorstel van de EU om bepaald plastic te verbieden kan rekenen op steun. Vooral een verbod op plastic rietjes (64%), maaltijdverpakkingen (63%) en wegwerpdoekjes (58%) zijn volgens de respondenten een goed idee. Over een verbod op ballonnen is maar relatief kleine groep, maar wel iets meer dan de helft, enthousiast (51%).
Hoe zit dat in jouw gemeente?
Benieuwd wat we kunnen vertellen over de houding van de inwoners van jouw gemeente als het gaat om afval scheiden? Snappen zij nog wat in welke bak mag? En wat is de juiste prikkel voor mensen om hun afval beter te scheiden? Lees dan hier verder wat we voor je kunnen betekenen.
Over dit onderzoek
De resultaten van dit online onderzoek zijn gebaseerd op de antwoorden van 2.876 Citisens panelleden die hebben deelgenomen tussen 10 en 29 mei. De uitkomsten zijn gewogen op sociologisch profiel.