Participatie, daadkracht en betrokkenheid voerden dit jaar de boventoon in de ‘Best Bestuurde Decentrale Overheidsorganisatie’. De gemeente Raalte kreeg de meeste stemmen en ontving de onderscheiding. De uitreiking vond 16 januari 2020 plaats in Oss tijdens een bijeenkomst van vaktijdschrift Binnenlands Bestuur. De verkiezing werd ook dit jaar weer georganiseerd in samenwerking met onze collega’s van Necker van Naem.

Raalte is volgens de stemmers een vernieuwende gemeente. Inwonersparticipatie doet de organisatie goed; ze is een voorbeeld voor andere gemeenten. “Raalte weet haar inwoners op nieuwe en creatieve wijze bij vrijwel alle beleidsonderwerpen te betrekken”, schrijft Binnenlands Bestuur. In Raalte wonen veel mensen die graag zelf in actie komen en niet te lang willen overleggen. Ruimte voor eigen initiatief is belangrijk. Raalte weet goed in te spelen op deze groep, die in het Citisensmodel bekend staat als Zelfbewuste Aanpakkers. Eén van de acht inwonerstypen die we onderscheiden.

Zelfbewuste Aanpakkers en Stadse Nomaden

Opvallend was dat de groep Zelfbewuste Aanpakkers ook veel voorkomt in twee andere decentrale overheden die werden genomineerd voor de ‘Best Bestuurde Decentrale Overheidsorganisatie’: de provincie Gelderland en waterschap Rijn en IJssel. De gemeenten Utrecht en Tilburg werden ook genomineerd. In deze gemeenten wonen veel jonge mensen die zich laten kenmerken door zelfredzaamheid en zorgeloosheid (Stadse Nomaden).

Daadkrachtige bestuurders

Zelfbewuste Aanpakkers en Stadse Nomaden hebben overeenkomsten, zegt Renée van Os, senior onderzoeker bij Citisens: “Beide groepen hebben een sterk vertrouwen in zichzelf, en vertrouwen in de invloed die zij kunnen uitoefenen op hun omgeving en de politiek.” Daadkrachtige bestuurders worden daardoor gewaardeerd, legt ze uit. “In participatie zoeken zij beiden naar iets dat ze samen met anderen kunnen doen. Ze willen anderen kunnen ontmoeten.” Hun drijfveer voor betrokkenheid heeft wel een verschillend motief: Zelfbewuste Aanpakkers richten zich op buurtbewoners van hun eigen wijk of gemeente, Stadse Nomaden zijn vooral mondiaal georiënteerd.

Volgend artikel: Kwart van de stemmende Nederlanders zoekt (wel eens) contact met raadslid in hun gemeente Of lees meer over betrokkenheid: 8 profielen kennis of de tool