Gemeenten oriënteren zich massaal op de mogelijkheid om bewonersbijeenkomsten te vervangen door een online alternatief. Zij voelen de noodzaak om, ondanks de coronamaatregelen, participatie van inwoners door te laten gaan. Om input van inwoners op te halen op een coronaveilige manier kiezen gemeenten bijvoorbeeld voor een online raadpleging.

“Veel beleidsmedewerkers, programmamanagers en communicatieadviseurs van gemeenten vragen zich af wat de coronacrisis betekent voor hun trajecten”, vertelt Nicolette Ouwerling van Citisens. Als bureau voor participatie en communicatie krijgt Citisens er veel vragen over. “Bijeenkomsten annuleren is al vervelend, maar trajecten die opeens stoppen: dat heeft impact. We adviseren gemeenten om in plaats hiervan een online raadpleging in te zetten.”

Plus: de tijd is er rijp voor! Eerder onderzoek van Citisens onder 16.000 Nederlanders liet namelijk zien dat Nederlanders – in de volle breedte – er de voorkeur aan geven om op deze ‘moderne’ manier mee te denken met de gemeente. Dit geldt voor alle doelgroepen: jong en oud, wonend in de stad of op het platteland, zo blijkt uit het onderzoek.

Een online raadpleging (of ‘flitspeiling’) is snel op te zetten en levert op korte termijn bruikbare inzichten op. “En je bereikt er altijd een grotere én meer diverse groep mensen mee dan met een bijeenkomst”, besluit Ouwerling. Medewerkers van gemeenten kunnen, met een aanpassing in de werkwijze, door met hun werk zonder dat de besluitvorming vertraging hoeft op te lopen.

Lees meer over de mogelijkheden.

Volgend artikel: Een vermakende schrijfstijl loont, vooral bij Honkvaste Buurtbewoners Of lees meer over inwonersconsultaties kennis of de tool