Na vijf weken thuiswerken is het besef bij Citisens wel echt doorgedrongen: we hebben te maken met een langdurige crisis en wachten tot het voorbij is heeft geen nut. In wachten zijn we sowieso niet zo goed: binnen een halve week waren we digitaal up en running. Nu is dat niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Omgevingsvisies en RES’en moeten gevormd worden, mét inspraak van inwoners en zónder bedreiging voor de democratie. Maar…hoe dan? Wij zijn er om te helpen!

In tijden van crises krijgen overheden meer bevoegdheden. Er moet snel worden gehandeld. Besluitvorming moet ook digitaal door kunnen gaan. Heel begrijpelijk. Overheden hebben een voorbeeldfunctie, moeten vertrouwen uitstralen en rust bewaren. Het kan echter ook een bedreiging vormen voor de democratie. Zaken die normaal gesproken lang zouden duren omdat veel inspraak nodig is, worden anders opgelost. Of juist vooruitgeschoven. Maar nu komt het: dat hoeft helemaal niet. Natuurlijk, social distancing zorgt ervoor dat instrumenten als bewonersavonden lastig / niet in te zetten zijn. Maar juist nu is het moment om een slag te maken naar online participatie. Naar het versterken van de digitale democratie. Zodat we daar niet alleen nu tijdens een crisis, maar ook op de lange termijn van profiteren. Want al voor Corona wisten we bij Citisens dat mensen over de volle breedte graag online meedenken met de gemeente (uit ons onderzoek onder ruim 16.000 Nederlanders). Maar hoe regel je dat dan?

De kracht van combineren

Contact tussen gemeenten en inwoners vindt op verschillende betrokkenheidsniveaus plaats. Soms volstaat een lage betrokkenheid en is het peilen van de mening van inwoners voldoende. Voor inzicht in motivaties en belemmeringen van mensen, is een hogere betrokkenheid gewenst. En bij sommige beleidsthema’s is het zaak belangen te doorgronden. Hier is een constructieve dialoog gewenst.

Online flitspeiling

De online flitspeiling is een ideaal middel als je snel de mening van inwoners wilt weten. Een flitspeiling is een korte online vragenlijst die wij verspreiden via sociale media en online nieuwsplatforms of indien gewenst via een bestand met adressen.

Online inwonersconsultatie

De online inwonersconsultatie is geschikt voor het stellen van verdiepende vragen. Voor een online consultatie hebben we een breed aantal vraagtypes beschikbaar, bijvoorbeeld om voorstellen te rangschikken of door vragen te stellen.

 

Kennis Online part. Covid desktop 2200x1400px
Kennis Online part. Covid mobile 2200x2200px

Online dialogen

Sommige thema’s vragen een intensief gesprek. Hiervoor is de verdiepende online dialoog een goed middel. Deze tool is zeer geschikt voor mensen met een hoge betrokkenheid, zoals hoog betrokken bewoners, experts, stakeholders, belangengroepen en maatschappelijke organisaties.

Wij hebben ons volledige aanbod rondom onilne participatie gebundeld in een brochure. Hierin lichten we alle tools toe die wij kunnen aanbieden. Bekijk de brochure hier.

 

Volgend artikel: Toename vertrouwen van Nederlanders in de overheid Of lees meer over inwonersconsultaties kennis of de tool