Een paspoort aanvragen, een kapotte lantaarnpaal melden, werkzaamheden en veiligheid in de wijk: iedere Nederlander komt wel eens met de gemeente in aanraking. Het is voor gemeenten én voor inwoners belangrijk om het contact zo goed mogelijk te laten verlopen.

Een gemeente kent veel verschillende inwoners. Die inwoners hebben allemaal eigen wensen, zijn in verschillende mate betrokken en willen op verschillende manieren benaderd worden (zie ook onze betrokkenheidsprofielen). Gemeenten staan daardoor voor een uitdaging. Participatie wordt steeds belangrijker – kijk maar naar de Omgevingswet of het vormen van een Regionale Energiestrategie – en daarmee de communicatie richting inwoners ook. Want hoe doe je dat? Wat zorgt ervoor dat contact goed verloopt?

Onderzoek naar contact tussen inwoners en gemeenten

Citisens, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), HowAboutYou en Upstream werkten samen aan een onderzoek om in beeld te brengen hoe verschillende inwoners contact met hun gemeente waarderen. Met de uitkomsten van het onderzoek adviseren wij gemeenten hoe zij hun contact met verschillende groepen inwoners het beste kunnen aanpakken.

Vragenlijsten met cases voor inwoners

Via twee afzonderlijke vragenlijsten met vragen over twee (fictieve) cases hebben we de voorkeuren van inwoners voor contact met hun gemeente in kaart gebracht. De eerste case ging over participatie in de wijk bij het opknappen van een openbaar stuk groen en de tweede case over het maken van een melding van een kapotte lantaarnpaal in de straat. 

Onderzoeksrapport op maat

De bevindingen worden gepubliceerd in een openbaar toegankelijk onderzoeksrapport (whitepaper) met generieke resultaten over voorkeuren, ervaringen en verwachtingen van (groepen) inwoners ten aanzien van het contact met de gemeente. Daarnaast kunnen geïnteresseerde gemeenten contact met ons opnemen voor een gemeente-specifiek rapport dat ingaat op de specifieke (groepen) inwoners die in hun gemeente wonen. 

Contact en vragen?

Wil je meer weten over dit onderzoek? Neem dan contact op met onze collega Renée van Os.

Renée werkte in dit onderzoek samen met Debra Trampe (HAN), Daphne Hachmang (HAN), Frank Bruijninckx (HowAboutYou) en Arne Keuning (Upstream).

Volgend artikel: Monitor COVID-19 biedt inzichten voor coronastrategie Of lees meer over betrokkenheid: 8 profielen kennis of de tool