De panelleden van Citisens komen uit alle windstreken van ons land. Maar bij voorkeur geven we hen de mogelijkheid om hun mening te geven over thema's die zich afspelen in hun directe omgeving. Daarom sloegen Citisens en gemeente Halderberge enkele jaren geleden al de handen ineen. Verschillende keren per jaar vragen we panelleden uit Oudenbosch, Oud Gastel, Hoeven, Bosschenhoofd en Stampersgat naar hun mening over maatschappelijke thema's die spelen in de gemeente. Vuurwerk, evenementenbeleid, BOA's, afval.. en religieus erfgoed!

December 2020

Complexe situatie

Oudenbosch heeft veel religieuze gebouwen. Het meest opvallende gebouw is de Basiliek. Maar in de buurt daarvan zijn ook twee grote voormalige kloostercomplexen aanwezig: Sint Anna en Saint Louis. Deze gebouwen zijn opgericht door religieuzen, daarom staan zij bekend als religieus erfgoed. De gebouwen zijn jarenlang gebruikt als onderwijslocaties maar staan inmiddels al meer dan 10 jaar voor het grootste deel leeg.

Uitdaging op meerdere niveaus

Voor gemeente Halderberge is religieus erfgoed een heel belangrijk thema. De gebouwen zijn immers onderdeel van de geschiedenis van Oudenbosch. Echter, het vinden van een nieuwe bestemming is lastiger dan het lijkt. Zo gaat het om veel objecten, maar ook veel verschillende gebruikers en bestemmingsmogelijkheden. Plus: zoveel mensen, zoveel meningen.  

Case Religieus erfgoed Oudenbosch 2 Desktop 2200x1500px
Case Religieus erfgoed Oudenbosch mobiel 2200x2200px

Halderbergers aan het woord

Daarom werd gezocht naar één visie op de gebouwen. En zo geschiedde: het panel werd ingeschakeld om erachter te komen hoe inwoners denken over de toekomst van deze religieuze gebouwen. Welke functie moet worden toegekend aan de gebouwen? Maatschappelijk of cultureel? Onderwijs of theater? De vragenlijst vroeg om scherpe keuzes. Zou je dezelfde keuze maken wanneer dit betekent dat de gemeentelijke belastingen worden verhoogd? 

De uitkomsten zijn door de gemeente gebruikt voor het uitwerken van nieuwe plannen voor deze beeldbepalende gebouwen. En dat lukte! 

Je kunt het nieuwe plan voor het religieus erfgoed in Oudenbosch hier downloaden. 

Volgende case: Inwoners over het bestuurlijk stelsel gemeente Amsterdam Of lees meer over panel kennis of de tool