Met de MijnBurgemeester-tool wordt aan inwoners gevraagd input te leveren voor de profielschets van de nieuwe burgemeester. En dat is verstandig! De burgemeester als gezicht van de gemeente is immers bekend bij bijna iedereen. Een positief onderwerp om over in gesprek te gaan met inwoners en dat doen ze ook in grote getalen. Dat mag beloond worden, vinden we bij Citisens! Daarom ontwierpen we een nieuwe tool, die invullers laat zien welk type burgemeester bij hen past op basis van de antwoorden die zij geven. Zo is de tool geen éénrichtingsverkeer maar krijgt het een interactief karakter. 

December 2020

MijnBurgemeester 2.0

In de afgelopen vijf jaar werd de MijnBurgemeester-tool door ruim 40 vertrouwenscommissies van verschillende gemeenten ingezet binnen de benoemingsprocedure. Inwoners van al deze gemeenten gaven hun mening op basis van maximaal 10 stellingen en één open vraag. De stellingen zijn gebaseerd op een analyse van ruim 250 profielschetsen. 

Om deze stellingen af te stoffen en opnieuw te valideren, vroegen we panelleden van het Citisens panel naar hun ideale burgemeester. De antwoorden van 2.816 respondenten werden geanalyseerd en naast eerdere onderzoeken over leiderschapsstijlen van burgemeesters gelegd. 

Efficiënte Probleemoplosser vs. Trouwe Beschermer

Deze analyse resulteerde in vier verschillende typen burgemeesters, die elk werden gescoord op een vernieuwde stellingenset. Het eindresultaat is een tool die inwoners, op basis van hun antwoorden, laat zien welk type burgemeester bij hen past. Dat kan een Efficiënte Probleemoplosser zijn die de blik op het hier en nu heeft gericht. Of een Kritische Coach, die vooral energie krijgt van contact met anderen en altijd de samenwerking zoekt. Is jouw motto "Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg"? Dan match je waarschijnlijk goed met de Trouwe Beschermer. En de Enthousiaste Aanvoerder weet met een enigszins informele houding anderen te betrekken en te overtuigen.

Getest in de praktijk

Afgelopen tijd kregen we de mogelijkheid om deze nieuwe interactieve MijnBurgemeester-tool een aantal keer in de praktijk te gebruiken. Al ruim 1.500 inwoners uit Waalwijk, Heiloo en Opmeer deden mee en gaven hun mening over hun ideale burgemeester. Daaruit blijkt het onderscheidend vermogen van MijnBurgemeester 2.0: het burgemeestersideaal van de inwoners van de ene gemeente, is anders dan het ideaaltype van de andere gemeente. Dat helpt op haar beurt de vertrouwenscommissie om te komen tot een unieke en gemeente-eigen profielschets. 

Meer weten over deze tool? Lees hier verder of neem direct contact met ons op. 

Volgende case: Borger-Odoorn: met concrete scenario's naar een concreet participatieplan Of lees meer over mijnburgemeester kennis of de tool