Speciaal voor communicatieprofessionals en projectleiders die zich bezig houden met participatie! Wil jij vernieuwing aanbrengen in de manier waarop je inwoners bereikt en betrekt bij veranderingen in hun eigen leefomgeving? Zodat je niet steeds de mening van hetzelfde clubje hoort, maar van een bredere groep inwoners die samen wèl een afspiegeling vormen van de hele gemeente? In deze online cursus leer je werken volgens de Citisensmethode waarbij een slimme combinatie tussen inwonerprofielen en laagdrempelige participatietools centraal staat. Met deze ingrediënten stel je een participatieplan op voor een concreet project in jouw gemeente.

Vanaf nu kun je je inschrijven voor leergang 3! De startdatum is maandag 20 september 2021. Wil je meer weten? Laat onderaan deze pagina je gegevens achter en we nemen z.s.m. contact met je op. Óf verzeker jezelf van een plekje in de cursus en boek direct je ticket!

Inhoud

De relatie tussen overheid en inwoners is aan het veranderen. Steeds vaker werken zij samen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. De Citisensmethode met 8 betrokkenheidsprofielen geeft gemeenten en andere (semi-)overheidsinstellingen houvast in het opstellen van een gedifferentieerde communicatie- en participatiestrategie. Zodat usual èn unusual suspects bereikt en betrokken worden.

In deze online cursus doe jij als professional kennis en inzichten op over de Citisensmethode en de vier centrale kenmerken waarop deze segmentatie is gebaseerd: betrokkenheid, vertrouwen en communicatie- en participatievoorkeuren van inwoners.

Ook leer je deze kennis en inzichten toe te passen in jouw eigen praktijk- en werksituatie; op strategisch èn uitvoerend vlak. Je werkt toe naar een concreet communicatie- en participatieplan, waarmee je direct het verschil kunt maken in jouw gemeente.

 

Doelgroep

Professionals die zich bij de (semi-)overheid bezighouden met communicatie en/of participatie. Het online programma is met name geschikt voor gemeenten die al werken met de betrokkenheidsprofielen en daar meer uit willen halen, of voor gemeenten die overwegen om hiermee te starten.

Opzet

De cursus bestaat uit 8 online modules die je zelfstandig kunt doorlopen. Iedere module rond je af met een individuele opdracht. Daarnaast zijn er, verdeeld over 2 maanden, 4 online intervisie-bijeenkomsten met medecursisten en je trainer. Voor je werkweek betekent dit een tijdinvestering van 4-6u per week.

  • Kennis en inzichten doe je op uit whitepapers, video’s, blogartikelen en meer.
  • Je maakt de opdrachten met een up-to-date staafdiagram + kaart (postcode-4) van jouw gemeente.
  • Dit pas je toe in wekelijkse opdrachten waarin jouw praktijk-/werksituatie centraal staat.

Wat levert het jou op? 

  • Eindproduct: je rond de cursus af met een strategisch participatie- en communicatieplan, inclusief concrete uitwerkingen op tactisch niveau (d.w.z. gericht op de uitvoering), voor een fictieve òf werkelijke casus uit je eigen werkomgeving.
  • Je leert werken met de Citisensmethode zodat je weet hoe je voor een specifiek gebied of doelgroep een aanpak kunt maken die past bij de mensen om wie het gaat.
  • Certificaat: last but not least, bij goed gevolg ontvang je uiteraard een certificaat dat je met trots aan je collega’s kunt laten zien.

Cursisten aan het woord

Paula, gemeente Purmerend

"Segmentering is niet stigmatisering. Het zorgt ervoor dat je bij je communicatie- en participatiestrategie je eigen voorkeuren loslaat."

Wouter, gemeente Lochem

"Een nuttige cursus waarin binnen acht weken met een verscheidenheid aan wijze lessen inzichtelijk wordt gemaakt hoe je óók de unusual suspects betrekt bij maatschappelijke vraagstukken."

Jan, gemeente Hardinxveld-Giessendam

"De benadering van Citisens maakt van een diffuse gemeenschap waar je moeilijk je vinger op kunt leggen, een overzichtelijk geheel. Een grote en vaak lastig te 'vatten' groep krijgt een rationele onderlegger wat een nuttig handelingsperspectief biedt. Wat je extern gaat doen wordt logisch, onderbouwd en kansrijk, én intern geeft het de communicatie- en participatie van je projectplan autoriteit en professionaliteit."

 

Wil je op de hoogte blijven? 

Meer weten over de inhoud van de cursus of bijvoorbeeld de startdata van andere leergangen? Laat dan hier je gegevens achter of stuur een e-mail naar hallo@citisens.nl en we nemen z.s.m. contact met je op.

Ja, ik ben erbij

Vergroot betrokkenheid | Cursus leergang 3 op 20 september

€1.203,95 incl. 21% btw
0 tickets, €0